Fitch: Banke u Aziji otporne su na manjkavosti američkog bankarskog sektora

Dodajte komentar

Azijsko-pacifičke banke su “otporne na rizike” što je istaknuto neuspjesima uočenim u američkom bankarskom sektoru, rekao je Fitch Ratings u četvrtak, dodajući da je izloženost Silicon Valley Bank i Signature Bank beznačajna za regionalne banke koje agencija pokriva.

“Direktna izloženost banaka s ocjenom Fitcha u APAC-u prema SVB-u i Signatureu za koju znamo nije bitna za kreditne profile”, rekao je Fitch u bilješci, prenosi SEEbiz.eu.

“Slabosti koje su doprinijele propasti dviju banaka su među faktorima koji su već uzeti u obzir u našim procjenama rejtinga za banke u APAC-u, ali one su često kompanzovane strukturalnim faktorima”, rekao je Fitch, dodajući da su izloženosti obično najveće u Indiji i Japanu.

Fitcheva procjena banaka u Aziji i Pacifiku dolazi nakon što je američka misnistarka finansija Yellen rekla da neće svi neosigurani depoziti biti zaštićeni u budućim bankrotima banaka.

Generalno smatramo rizike vrednovanja portfelja hartija od veijednosti upravljivim za banke APAC-a.

U petak su dionice banaka i finansijskih društava na azijsko-pacifičkim tržištima ujutro odahnule nakon oštrih gubitaka u nestabilnoj nedjelji.

U Sydneyju, Commonwealth Bank of Australia trgovalo se 1,21% više, a National Australia Bank porasla je 1,65%, obije su zabilježile dobitak nakon pada više od 3% ranije ove nedjelje. Japanska finansijska grupa Mitsubishi UFJ takođe je ojačala za 0,75%, a finansijska grupa Mizuho za 1,58%.

Iako Fitch vidi značajan rizik od volatilnosti u depozitima za digitalne banke u regiji, primijetio je da će vlade azijsko-pacifičkih zemalja vjerovatno uskočiti kako bi podržale svoje banke kada to bude potrebno – mogućnost koja će pomoći u ublažavanju daljeg rizika.

“Vjerujemo da su rizici od gubitaka u procjeni kompenzovani vjerovatnoćom da će vlasti pružiti podršku likvidnosti bankama ako bude potrebno”, rekla je agencija, ukazujući na regulatore u Australiji i Japanu kao primjere.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *