Aerodrome neće dati pod koncesiju za 100 miliona

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore ne namjerava da aerodrome u Podgorici i Tivtu da pod koncesiju za 100 miliona jednokratne uplate i 200 miliona investicija u narednih 30 godina. Stoga će najvjerovatnije poništiti tender koji je raspisan prije tri godine pod tim uslovima i na kojem su u najužem krugu bila tri konzorcijuma Aeroport de Pari i TAV, Inčon airports i Korporasion Amerika airports.

Ukoliko ponište tender, namjera je da raspišu novi koji će biti naslonjen na Zakon o javnoprivatnom partnerstvu (JPP), a prije toga bi trebalo i da obave razgovore sa predstavnicima tri ponuđača i pokušaju daugovore nove uslove za davanje aerodroma pod koncesiju. Takođe, spomenuta je i opcija da se samo jedan aerodrom da pod koncesiju. To je rezime jučerašnje rasprave na Vladi o koncesiji za aerodrome, piše “Dan”.

Državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) Admir Šahmanović kazao je da su prošle četiri godine od usvajanja koncesionog akta za aerodrome, te da se od marta 2020. godine, odnosno pretkvalifikacionog tendera, ništa nijeuradilo.

-Tržišni uslovi su se u međuvremenu izmijenili i potrebno je revidirati stav Vlade i ići ka drugom rješenju. Tender je raspisan u skladu sa starim zakonom o koncesiji iz 2009. godine, au međuvremenu jeusvojen novi, kojim se ne predviđa davanje koncesijauovoj oblasti, i jedini način da se novi tender raspiše jeste da bude u skladu sa zakonom o JPP-u. Kolege iz IFC-a, koji je dio Svjetske banke, vodile su cijeli proces i, zbog neodlučnosti ove i prethodne vlade, došli smo pred raskid ugovora, gdje smo u obavezi da isplatimo 350 hiljada. IFC je iskazao spremnost da, umjesto da 350 hiljada platimo za raskid, taj novac damo za izradu i pripremu projekta u skladu sa JPP, rekao je Šahmanović i zaključio da je potrebno poništiti tendersku proceduru i angažovati konsultanta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da bi odluku o odustajanju od sadašnjeg tendera trebalo da prati odluka o novom tenderu.

-Tu bismo vidjeli da li ima ozbiljnih ili dramatično ozbiljnihuslova pod kojima bi se investitori uključili. Ako nema, onda bismo sami modernizovali aerodrome. Iz IFC su nam kazali da, ako bi se u martu ili aprilu počelo sa procedurom, da bismo do jeseni imali završenu prvu fazu postupka, a da bi se naredne godine mogao otvoriti novi tenderski postupak koji bi imao drastično bolje uslove u odnosu na trenutne, koji su propisani 2019. godine i koji sada nisu adekvatni, kako u pogledu naknade od 100 mi l iona, tako i u pogle du investicija, jer znamo da je porasla cijena repromaterijala i 200 miliona bi bilo nedovoljno da se aerodromi dovedu na nivo koji bismo željeli, rekao je Damjanović.

Ukoliko se ne bi raspisao tender, kako je ukazao, onda bi država zajedno sa aerodromima mora la da investira u nove kapacitete jer su ovakvi aerodromi neadekvatni za vrijeme koje dolazi.

Premijer Dritan Abazović je konstatovao da Crna Gora ima dvije solucije po pitanju aerodroma.

-Ili da prekinemo koncesioni postupak, ili da otvorimo novi pod boljim uslovima. Može i da se samo jedan aerodrom da pod koncesiju, na primjer aerodrom u Tivtu, a da drugi mi razvijamo sami. Takođe, možemo da uđemo u pregovore sa kvalifikovanima i da od njih u direktnom razgovoru tražimo mnogo bolje uslove nego što su bili propisani tenderom. Čekali smo da se razbistre političke vode, ali s obzirom da se neće razbistriti što god da bude, onda ne vidim zašto ne bismo donijeli odluku u ovom ili onom pravcu. Međutim, zahtjevi koji su tada bili sada su neprihvatljivi. Neprihvatljivo je da za taj novac damo oba aerodroma, istakao je Abazović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *