Za razliku od Amerike, Evropa je držala svoje banke pod kontrolom nakon 2008. godine. To je bilo pametno

Dodajte komentar

Akcije evropskih banaka pale su u srijedu jer su spekulacije o zdravlju Credit Suisse (CSGKF) ponovo pokrenule previranja na tržištu izazvana kolapsom banke Silicijumske doline.

Ipak, evropski zajmodavci su u jačoj poziciji od mnogih svojih američkih kolega da prebrode rastuće kamatne stope i oluju izazvanu propašću SVB-a i još jednog regionalnog igrača, Signature Bank, kažu analitičari za CNN.

Pad dionica banaka bio je mnogo manje ozbiljan u Evropi nego u Sjedinjenim Državama, otkako je počela panika zbog propasti SVB-a prošle srijede.

Evropski indeks Stoxx Europe 600 banaka, koji prati 42 velike banke u EU i UK, pao je za 13% od zatvaranja prošle srijede. U međuvremenu, indeks KBW banke, koji prati 24 vodeće američke banke, pao je za skoro 23%.

U utorak je rejting agencija Moody's snizila svoje izglede za cijeli američki bankarski sektor i rekla da očekuje da će sve više američkih banaka biti pod pritiskom. To nije umanjilo svoje izglede za Evropu.

„Kritična razlika između evropskog i američkog sistema, koja će ograničiti uticaj preko Atlantika, je u tome što su obveznice evropskih banaka niže, a njihovi depoziti stabilniji, budući da su rasli manje brzo“, navodi Moody's.

Stroža pravila

Nakon finansijskog kraha 2008. godine , regulatori s obje strane Atlantika pooštrili su pravila za banke kako bi osigurali da su u mogućnosti da se bolje nose s potencijalnim gubicima i kako bi obeshrabrili pretjerano preuzimanje rizika.

Ali Sjedinjene Države su ukinule neke od tih mjera zaštite posljednjih godina.

Jonas Goltermann, zamjenik glavnog tržišnog ekonomista u Capital Economics-u, rekao je da se manje američke banke poput SVB-a “u osnovi drže nižih standarda” od banaka u Evropskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, ili većih američkih kreditora.

U 2018. godini, bivši predsjednik Donald Trump razvodnio je ključne dijelove Dodd-Frank zakona , koji postavlja stroža pravila za bankarski sektor. Male i srednje banke – one sa imovinom ispod 250 milijardi dolara, poput SVB – bile su izuzete od nekih rigoroznih kapitalnih zahtjeva koji se primjenjuju na veće institucije, kao i od obaveze da se podvrgnu testovima njihove sposobnosti da izdrže finansijski stres od strane Federalnih rezervi svake godine.

Ranije su samo banke sa imovinom ispod 50 milijardi dolara imale takav labav nadzor.

To je značilo da je SVB bio u mogućnosti da otkupi državne obveznice kada su kamatne stope bile niske, a da se nije suočio sa pitanjima regulatora o tome kako će se snaći ako kamatne stope naglo porastu, a vrijednost te imovine padne.

Nije uspjelo. Dok je Fed povećao kamatne stope na neviđeno smanjenje tokom prošle godine kako bi ukrotio inflaciju, SVB-ovi klijenti — većina njih su tehnološke kompanije bez novca — požurile su da povuku svoj novac iz banke.

Da bi isplatio štediše, SVB je brzo trebao gotovinu, pa je dio svog portfelja obveznica prodao s gubitkom. To je pokrenulo lanac događaja koji su na kraju uzrokovali njegov pad.

“Stres testovi bi otkrili” rizike u bilansu SVB-a, rekao je Goltermann. Čak i mnogo manje banke u Evropskoj uniji podležu redovnom testiranju od strane Evropske centralne banke (ECB), primetio je on, a izuzete su samo one koje drže imovinu ispod 30 milijardi evra (32 milijarde dolara).

Evropske banke su također manje izložene fluktuacijama na tržištu obveznica .

Prema Moody'su, dužničke hartije od vrijednosti — koje uključuju državne obveznice — čine oko 12% bilansa banaka u 20 zemalja koje dijele euro, u poređenju sa 30% u svim američkim komercijalnim bankama.

Američki zajmodavci imaju 620 milijardi dolara nerealiziranih gubitaka – od imovine koja je pala u cijeni, ali još nije prodata – do kraja 2022., prema Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita.

Matthew Gilman, evropski strateg za dionice u UBS Global Wealth Management, rekao je u bilješci od srijede da su evropske banke pokazale “materijalne razlike” u odnosu na svoje američke kolege, dijelom zbog njihovih manjih nerealiziranih gubitaka, iako nije dao procjenu.

Glavna kamatna stopa evrozone porasla je sa negativnih 0,5% u junu na 2,5% u februaru, a i dalje se očekuje da će je ECB ponovo povećati kada se sastane u četvrtak, uprkos previranjima na tržištu. Ali od evropskih banaka se traži da drže kapital kako bi pokrili rizik od velike i iznenadne promjene u troškovima pozajmljivanja.

„To znači da su evropske banke manje izložene tržišnom riziku na obveznice, uprkos sličnom porastu prinosa“, navodi Moody's u svojoj bilješci.

Evropski zajmodavci takođe imaju koristi od jačih novčanih sredstava parkiranih u centralnim bankama, što čini manjom vjerovatnoćom da će morati prodati imovinu kako bi pokrili gubitke, dodala je agencija za rejting.

U Evropi je manje vjerovatno da će depoziti u stilu SVB-a biti manje vjerovatni, s obzirom na relativno ograničenu izloženost njenog bankarskog sektora tehnološkim i kripto kompanijama koje su u sukobu.

„Baza depozita velikih evropskih banaka je mnogo stabilnija od banke Silicijumske doline i Signature banke jer dolazi uglavnom od velikog broja malih fizičkih kompanija i komercijalnih štediša“, rekao je Holger Schmieding, glavni ekonomista Berenberg banke. napomena utorak.

‘Nervoza je opipljiva’

Problemi SVB-a bili su „neobični, čak i unutar američkog sistema“, dodao je Golterman iz Capital Economics, ukazujući na njegovu preveliku izloženost samo jednoj industriji.

Fed sada razmatra nametanje strožih zahtjeva za kapitalom i likvidnošću za banke srednje veličine — one sa aktivom između 100 i 250 milijardi dolara — nakon propasti SVB-a, objavio je Financial Times u utorak , pozivajući se na neimenovani izvor upoznat s tim pitanjem.

Ipak, uprkos strožim pravilima za manje zajmodavce, Evropa nije imuna na potencijalni napad na svoje banke ili pad njihovih dionica izazvan čistom i jednostavnom panikom.

„Zabrinutost je da banke koje imaju velike nerealizirane gubitke u svojim portfeljima obveznica možda neće imati dovoljno zaštitnih sredstava ako dođe do brzog povlačenja depozita“, rekla je Susannah Streeter, šefica odjela za novac i tržišta u investicijskoj platformi Hargreaves Lansdown, u bilješci u srijedu.

“Iako se procjenjuje da najveći igrači nisu u opasnosti…,” napisala je, “nervoza je opipljiva.”

Izvor: CNN

Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *