Roubini: Credit Suisse prevelika da bi se spasila, loše stvari se mogu dogoditi

Dodajte komentar

Credit Suisse, druga najveća banka u Švajcarskoj, gleda u neizvjesnu budućnost jer su njene dionice pale na rekordno nizak nivo. Iako dionice možda nisu najbolji pokazatelj zdravlja banke, nagli pad može uznemiriti investitore i njene klijente što dovodi do propadanja banke, prenosi Business Today.

Švajcarski kreditor Credit Suisse Group AG mogao bi biti prevelik da bi se spasio i mogu se dogoditi loše stvari ako ne dobije kapital na vrijeme, upozorio je u srijedu Nuriel Roubini.

Credit Suisse, druga najveća banka u Švajcarskoj, gleda u neizvjesnu budućnost jer su njene dionice pale na rekordno nizak nivo. Iako dionice možda nisu najbolji pokazatelj zdravlja banke, nagli pad može uznemiriti investitore i njene klijente što dovodi do propadanja banke.

Roubini, koji je među prvima predvidio finansijsku krizu 2008. godine, rekao je u srijedu za Bloomberg: “Problem je u tome što bi Credit Suisse, prema nekim standardima, mogao biti prevelik da propadne, ali i prevelik da bi se spasio.” On je rekao da nije jasno da, za razliku od SAD, regulatori banke imaju resurse da osmisle spasavanje.

Roubini , koji predaje na Stern School of Business Univerziteta u Njujorku, rekao je da se Credit Suisse suočava s rizikom neuspjeha. “Pitanje je da li oni (regulatori) dobijaju kapital ili ne”, rekao je Roubini. “U suprotnom, mogu se desiti loše stvari.”

Švajcarski zajmodavac je bilježi masovna povlačenja novca od posljednjeg kvartala 2022. Prema izvještajima, banka je zabilježila odliv od više od 110 milijardi švajcarskih franaka (ili 113 milijardi eura). Dionice banke pale su u srijedu za preko 24 posto, nekoliko sati nakon što je njen najveći investitor – Saudijska nacionalna banka (SNB) – rekla da neće više ulagati kapital u švajcarskog zajmodavca.

(Bankar.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *