ECB ispituje izloženost većih banaka Credit Suisseu

Dodajte komentar

Evropska centralna banka kontaktisala je sistemski važne zajmodavce u eurozoni kako bi ih ispitala o izloženosti posrnulom švajcarskom zajmodavcu Credit Suisse, saznaje Reuters iz dva izvora u nadzornom mehanizmu ECB-a.

Jedan od izvora kazao je pritom da su problemi Credit Suissea, po njihovom mišljenju, specifični za švajcarsku banku i nisu sistemske prirode.

Wall Street Journal prvi je u srijedu izvijestio da supervizori ECB-a istražuju finansijske veze između Credit Suissea i banaka eurozone, pozivajući se na upućene izvore.

Dionice Credit Suissea pale su u srijedu za 20 posto nakon što je njen najveći dioničar objavio da joj više ne može pružati podršku, što je natjeralo izvršnog direktora da ponovo istakne finansijsku snagu banke.

U utorak švajcarska banka izvijestila je da je utvrdila “značajnu slabost” u finansijskim izvještajima u 2021. i 2022. godini.

U poslovnom izvještaju  za 2022. godinu Credit Suisse navodi da interna kontrola finansijskog izvještavanja do 31. decembra 2022. i 2021. nije bila efikasna, kao ni kontrola i postupci objave.

Utvrđene su “značajne slabosti” povezane sa činjenicom da nije osmišljen i korišten efikasan proces procjene rizika koji bi utvrdio i analizirao mogućnost objave netočnih podataka o poslovnim rezultatima, napominje Credite Suisse.

“Slabosti” su rezultirale korekcijama konsolidoanih izvještaja za tri godine zaključno s 31. decembra 2021.

Banka je prošle nedjelje odložila objavljivanje izvještaja za 2022. nakon poziva Američke Komisije za hratije od vrijednosti i trgovinu (SEC) o tehničkoj procjeni korigovanih podataka o konsolidoavnim novčanom toku u godinama koje su završile 31. decembra 2020. i 2019. i o kontroli.

Lani je banka prema najnovijim podacima zabilježila znatno veći odljev gotovinskih depozita i neto odliv imovine.

Odliv je u međuvremenu ublažen, ali trend se nije promijenio do datuma objave najnovijeg izvjeptaja pa je banka djelimično aktivirala mehanizme za zaštitu likvidnosti, stoji u najnovijem izvještaju.

Credit Suisse će pozajmiti do 54 milijarde dolara od Švajcarske narodne banke

Credit Suisse je najavio da će posuditi do 50 milijardi švajcarskih franaka (53,68 milijardi dolara) od Švacarske narodne banke u okviru pokrivenog zajma i kratkoročne likvidnosti.

Najnoviji koraci će “podržati temeljne poslove i klijente Credit Suisse dok Credit Suisse preduzima potrebne korake za stvaranje jednostavnije i fokusiranije banke izgrađene oko potreba klijenata”, rekla je kompanija u objavi, prenosi SEEbiz.

Osim toga, banka nudi gotovinsku ponudu u vezi s deset nadređenih dužničkih hartija pd vrijednosti denominovanih u američkim dolarima za ukupnu naknadu do 2,5 milijarde dolara – kao i zasebnu ponudu za četiri nadređene dužničke hartije od vrijednosti denominovane u eurima do ukupno 500 miliona eura, saopšteno je iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *