Moody's: Šest banaka pod lupom, negativna ocjena za cijeli sektor

Dodajte komentar

U oštrom udaru na već posrnuli sektor, Moody's Investors Service smanjio je svoju ocjenu cjelokupnog američkog bankarskog sistema sa stabilnog na negativan.

Kompanija koja je dio tri velika servisa za ocjenjivanje, saopštila je da “preduzima korake u svjetlu bankrota ključnih banaka”, što je podstaklo regulatore da stupe u nedjelju s dramatičnim planom spašavanja štediša i drugih institucija pogođenih krizom.

Bonitetna agencija Moody's objavila je da je šest američkih banaka stavila na popis za ponovnu analizu zbog potencijalnog smanjenja rejtinga, nakon prošlosedmičnog kolapsa Silicon Valley Bank (SVB).

Prema CNN-u, Moody's je rekao da se očekuje da će još banaka biti pod pritiskom nakon kolapsa SVB-a, posebno onih s velikim zalihama neosiguranih depozita i dugoročnih državnih obveznica čija je vrijednost oslabila.

Moody's očekuje da će se pritisak na bankarski sektor nastaviti dok Federalne rezerve i dalje povećavaju kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije.

Moody's je dodao da je dodatna zabrinutost to što američke banke podižu kamate koje plaćaju na štedne račune i da bi, iako se banke nadaju da će više stope zadržati zabrinutost klijenata zbog kolapsa SVB-a, to moglo i da smanji profit.

Moody's navodi da je dobra vijest da je američki bankarski sistem generalno zdrav, da ima dovoljno gotovine i likvidnih sredstava da izdrži ekonomsku krizu, ali da je loša vijest da bi američka regulatorna tijela nakon brzog kolapsa od SVB-a mogla od njih da zahtijevaju da drže više kapitala.

Moody's je upozorio da bi ocjene First Republic Bank (FRC), Zions (ZION), Western Alliance (VAL), Comerica (CMA), UMB Financial (UMBF) i Intrust Financial mogle biti smanjene, objašnjavajući da zbog su “izuzetno nestabilnih uslova finansiranja, neke američke banke izložene riziku odliva neosiguranih depozita”.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *