Konsultativno saslušanje Odbora za zdravstvo o Institutu u Igalu: Država ne može ulagati u privatni kapital

Dodajte komentar

Fond za zdravstvo može prihvatiti povećanje cijena usluga koje pruža Institut dr Simo Milošević osiguranicima za dvadesetak odsto, ali FZO ni država ne može da bude većinski finansijer Instituta, koji mora da nađe druge prihode – kazao je na današnjem konsultativnom saslušanju na sjednici odbora za zdravstvo direktor FZO <strong>Vuk Kadić</strong>.

<!–more–>

Na ovoj sjednici, koja je danas organizovana upravo u Institutu radi rješavanja nagomilanih problema ove zdravstvene ustanove, prisutni su i ministar finansija <strong>Aleksandar Damjanović</strong>, predstavnici ministarstava zdravlja i ekonomskog razvoja, te čelnici opštine Herceg Novi i Instituta.

Damjanović je govoreći o dugu Instituta od 30 miliona eura ukazao da je od toga dug prema državi oko pet miliona, dok se ostali odnose na obaveze prema bankama, zaposlenima i dobavljačima. Podsjećajući na raniju odluku Upravnog suda kojom je ukinuto rješenje o prekidu tenderskog postupka, Damjanović je ukazao da se taj postupak mora nastaviti.

“Definisali smo tendersku komisiju i polazne osnove za nastavak pregovora, iako formalno još nijesu započeti. Nastavak tog postupka ne znači neminovno da će doći do privatizacije, sada je to pitanje mnogo složenije nego 2020, kada su dugovi bili oko sedam miliona eura”, kazao je Damjanović.

<strong>Luka Đukanović</strong> iz Ministarstva zdravlja ukazao je da je 44 odsto vlasništva u Institutu privatno, te da eventualno upumpavanje državnog novca znači ulaganje i u privatni kapital, što utiče na konkurentnost.

“Sa pravom se pojedini mogu pitati zašto bi država uložila deset miliona u Institut i samim tim 4,4 miliona u privatni kapital, a ne neke negdje drugo. Dugovi iznose oko 30 miliona, ali mi nemamo adekvatnu strukturu dugova”, kazao je Đukanović.

Smatra da je Institutu potrebno prestrukturiranje za šta je potrebno dvotrećinska odluka akcionara, nakon čega bi država mogla da uloži novac, ali uz povećanje vlasničkog udjela.

“To bi moglo da rezultira time da Institut ostane u državnom vlasništvu u novom odnosu ili da se napravi javno privatno partnerstvo, jer time ne bismo prodali imovinu, već bi nekoj kompanijia kroz dugoročni zakup dali da pomogne Institutu”, predložio je Đukanović.

Kadić je naveo da je FZO uplatio Institutu 652 hiljade eura kako bi se odblokirao račun i isplatila decembarska plata. Kazao je da je prošle godine ostvareno 93 hiljade noćenja, kada je riječ o osiguranicima Fonda, što je vrijedno 3,3 miliona eura.

Direktor Instituta dr <strong>Savo Marić</strong> je apelovao da se nastave pregovori sa Jugobankom u stečaju, kako bi se smanjio dug na koji je presudom obavezan, a koji datira još iz devedesetih godina prošlog vijeka. Kazao je da je zbog vlasništva države nad zemljištem Instituta, otpada mogućnost da naplate sedam miliona eura zbog izgradnje osnovne škole, te da je od 652 hiljade koje je uplatio FZO, 300 hiljada otišlo na naplatu po tužbama radnika.

“Ja još nijesam čuo konkretan predlog za rješenje situacije. Nije da optužujem nikoga, ali vjerovatno treba da se češće sastajemo”, kazao je dr Marić dodajući da su plate zaposlenih u Institutu duplo niže nego u ostalim zdravstvenim ustanovama.

Na dodatnu ozbiljnost situacije, kako je naveo, uticalo je i rješenje EPCG o blokadi računa na 650 hiljada eura zbog duga za struju. Očekivali su, kako je naveo dr Marić, da će od FZO ranije dobiti sredstva, pa nijesu uspjeli da realizuju reprogram duga koji su inicijalno dogovorili sa EPCG.

Predsjednica Sindikata dr <strong>Marija Obradović</strong> inicijatorka e-peticiju koja je za 24 sata skupila šest hiljada potpisa podrške za spas Instituta, kazala je da to pokazuje koliko je ova institucija bitna i građanima i pacijentima. Navela je da su tužbe radnike započele 2014. Godine zbog koeficijenata zarade, te da su prethodno sve učinili da do njih ne dođe. Ipak tvrdi da tih tužbi nije bilo, da bi Institut već bio ugašen.

“Medicinski kadar je deficitaran. Mi bismo lako našli poslove, možda bismo morali da putujemo, ali bismo našli posao, čime bi ova djelatnost Instituta bila ugašena”, kazala je dr Obradović dodajući da niko od pacijenata nije osjetio na kvalitetu usluga da do juče nijesu primili tri plate.

<strong>Pobjeda</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *