Inflacija u Argentini premašila 100 posto

Stopa inflacije u Argentini iznosi više od 100 posto, što se desilo prvi put nakon hiperinflacije u ovoj državi tokom 90-ih godina. Argentina je 2001. bankrotirala.

Kako su saopštili iz statističke agencije ove zemlje, stopa inflacije iznosi 102,5 posto, što znači da su cijene roba i usluga duplo više, u odnosu na prethodnu godinu. Argentina godinama ima ekonomske probleme zbog čega većina stanovništva živi u siromaštvu. Vlasti pokušavaju da obuzdaju rast cijena njihovim ograničavanjem.

Međutim, drastičan je rast cijena hrane i pića – cijene su u februaru porasle za 9,8 posto, u odnosu na mjesec ranije. Argentinski mediji su objavili da su cijene mesa u mjesec dana porasle za skoro 20 posto. List Ambito je objavio da su nepovoljni vremenski uslovi, produženi toplotni talas i suša ozbiljno uticali na stočarstvo i poljoprivredu.

Visoka inflacija se već dugo osjeti u ovoj zemlji. U septembru prošle godine bili su protesti na kojima se tražilo da se rast cijena obuzda. Iz centralne banke su najavili da će biti izdata novčanica u novom apoenu – 2.000 pezosa (9,34 eura), što je odgovor na rast cijena.

Vlada dugo pokušava da ublaži inflaciju, ali su političke podjele ugrozile ekonomiju. Prošlog ljeta u mjesec dana su promijenjena tri ministra ekonomije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je ovoj državi odobrio još šest milijardi dolara za spašavanje ekonomije. To je bila posljednja isplata u 30-mjesečnom programu pomoći koji bi u konačnici trebao iznositi 44 milijarde dolara, prenosi BBC.

Check Also

Air Montenegro organizovao prve charter letove sa tržišta zemalja Baltika

Imajući u vidu značaj emitivnih tržišta zemalja Baltika, Estonije, Litvanije I Letonije na turistički promet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.