CEZAP: Zbog nekorektnih trgovaca potrebna invervencija države da se zaštiti životni standard potršača

Dodajte komentar

Centar za zaštitu potrošača – CEZAP smatra da je nekorektno tržišno postupanje trgovaca koji drže visoke marže kao jedan od glavnih razloga visokih cijena, pa je potrebna intervencija države kako bi se zaštitili ekonomski interesi potrošača i njihov životni standard.

Povodom Međunarodnog dana zaštite prava potrošača, prvi put obilježenog 15. marta 1983. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila smjernice za zaštitu potrošača čime su prava podignuta na nivo međunarodnog priznanja i legitimiteta, ističu da se ona i dalje “u mnogim zemljama osporavaju i ograničavaju od strane vlada, proizvođača i moćnih interesnih struktura, pa je današnji dan prilika da se uputi apel za efikasniju, sveobuhvatniju i kvalitetniju zaštitu i promociju potrošačkih prava”.

Iz CEZAP-a navode kako crnogorski potrošači ovaj dan dočekuju u uslovima veoma visokih cijena koje opterećuju njihov životni standard.

“Uvažavajući sve ekonomske faktore koji utiču na cijene u uslovima slobodnog tržišta, CEZAP prepoznaje i nekorektno tržišno postupanje trgovaca koji drže visoke marže kao jedan od glavnih faktora koji doprinosi ovakvom stanju. Stoga, nalazimo da postoji osnov za intervenciju države u tom dijelu, kako bi se zaštitili ekonomski interesi potrošača i njihov životni standard. CEZAP se pridružuje inicijativi Potrošačke internacionale koja ove godine u fokus stavlja energetsku traniziciju ka održivijim modelima snabdijevanja. Prema globalnom istraživanju Internacionale, više od 80% grupa potrošača je prijavilo da su potrošači prinuđeni da prilagođavaju svoje budžete kako bi platili račune za energiju, usljed rasta cijena fosilnih goriva”, stoji u saopštenju ovog udruženja.

Dodaju da geopolitička previranja i negativni trendovi na tržištu generišu sve veće troškove, uz hitnu potrebu da se izbjegnu katastrofalne klimatske promjene, zbog čega su i sve glasniji pozivi da se ubrza zelena, pravična energetska tranzicija.

“Potrošači su ključni igrači na tom putu i potrebno je osigurati odgovarajuću podršku dok se kreću ka novim tehnologijama i energetskim tržištima, osnaživanjem potrošača da donose informisane i održive odluke sa posebnim fokusom na zaštitu ranjivih kategorija stanovništva. Ovi zajednički izazovi zahtijevaju inovativna rješenja i veću sektorsku saradnju kako bi pomogli potrošačima da prebrode krizu cijena i osigurali bržu tranziciju na čistu energiju. Da bi doprinio efikasnijem rješavanju ovih problema u Crnoj Gori, CEZAP nastavlja sa kampanjama za podizanje svijesti potrošača i lobiranja kod nadležnih vlasti”, navode iz CEZAP-a.

Povodom Svjetskog dana zaštite potrošača, CEZAP će u okviru „Potrošačkog karavana“ razgovarati sa građanima Berana, Andrijevice i Bijelog Polja o problemima sa kojima se suočavaju, dok će njihov pravni savjetnik učestvovati na panel diskusiji “Ekonomski i pravni aspekti zaštite potrošača” na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u organizaciji Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *