Veći dugovi za platu i staž od imovine Montenegro erlajnsa

Dodajte komentar

Raspodjela unovčene imovine “Montenegro airlinesa” (MA) u stečaju vršiće se kada se steknu uslovi za diobu, a u prvi isplatni red svrstana su potraživanja zaposlenih u visini njihovih bruto osnovnih zarada.

Ovo je “Vijestima” saopštio stečajni upravnik MA Milan Radulović, koji je početkom prošle sedmice objavio oglas za prodaju imovine bivšeg nacionalnog avio-prevoznika po ukupnoj cijeni od 3,4 miliona eura.

Od tog novca bivši radnici, kako ističe jedan od njihovih predstavnika Miljan Perović, ne mogu naplatiti sva priznata potraživanja koja iznose 17,33 miliona, od čega im se za sedam neisplaćenih zarade duguje do tri miliona, a ostalo je za povezivanje radnog staža za šta im bivša uprava kompanije nije uplaćivala godinama.

U oglasu objavljenom 6. marta, oglašena je pojedinačna prodaja pet aviona tipa “foker 100”, čija se cijena kreće od 170.000 eura do 1,05 miliona.

Na prodaju su i četiri motora za avione koji se prodaju kao jedna cjelina po cijeni od 1,2 miliona eura. Kao cjelina prodaje se 41 putničko i teretno motorno vozilo, po ukupnoj cijeni od 180.204 eura, kao i kancelarijski namještaj, inventar iz nekadašnje poslovnice i zgrade “Starog tornja”, kao i računari i njihove komponente.

Ponude će biti otvorene 6. aprila u Privrednom sudu, a pravo da konkurišu imaju sva pravna i fizička lica iz zemlje i inostranstva koja uplate depozit u iznosu od 10 odsto početne cijene.

Isplata radnicima kada se sve proda

”Riječ je o prodaji dijela imovine i to pokretne, dok se za nepokretnosti očekuje prodaja u nekom budućem periodu. U prvi isplatni red svrstana su potraživanja zaposlenih u visini njihovih bruto osnovnih zarada, kako to i predviđa Zakon o stečaju”, rekao je Radulović.

On je na pitanje kako će se vršiti raspodjela imovine i da li će nešto dobiti radnici, konkretno za povezivanje radnog staža, odgovorio da će se dioba vršiti prema redosljedu, odnosno prioritetima koje propisuje Zakon o stečaju.

”Shodno tome, precizne informacije u vezi sa konkretnim pitanjem imaćemo tek kada se bude sprovodio postupak diobe unovčene imovine”, kazao je Radulović.

On je za stečajnog upravnika izabran u septembru prošle godine, nakon što je njegov prethodnik Saša Zejak uhapšen i protiv kojeg je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo optužnicu zbog postojanja osnovane sumnje da je sa drugim saučesnicima, uključujući bivšeg predsjednika Privrednog suda i stečajnog sudije MA Blaža Jovanića, učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Mogu izgubitičetiri godine staža

Radnicima se osim za plate, kako je naveo Perović, duguje i oko 13 miliona doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje od septembra 2017. godine do uvođenja stečaja 28. aprila 2021. godine.

”Što se tiče potraživanja bivših radnika MA za neisplaćene zarade i doprinose, ne vodi se pojedinačan postupak bilo kojeg bivšeg radnika, jer su sva potraživanja priznata od strane Privrednog suda, i nije nam poznato da li se vodi neki postupak protiv MA od strane bivših radnika po nekom drugom osnovu. Nemamo trenutno odvojen iznos potraživanja, ali zbirna lista je poznata Privrednom sudu”, naveo je Perović, koji je podsjetio da je u trenutku uvođenja stečaja kompanija zapošljavala 356 radnika po osnovu ugovora o radu.

On je saopštio da su radnici iz medija saznali informaciju o prodaji dijela imovine, ukazujući da se na oglasu ne nalaze poslovni prostori u Beogradskoj ulici, zgradi Normala, Budvi, kao ni hangar i zgrada Starog tornja na aerodromu Podgorica.

”Isto tako, MA posjeduje i nematerijalnu imovinu, brend, IATA kod, a trenutno nismo u saznanju šta se dešava sa organizacijama održavanja ‘part 145’ i ‘ground handling’, koje su bile odobrene od strane Agencije za civilno vazduhoplovstvo nakon uvođenja stečaja”, rekao je Perović.

On je podsjetio i na namjeru Zejaka da se MA ponudi na prodaju kao pravno lice, koje je osposobljeno za pružanje pomenutih usluga.

”Jedna od mogućnosti naplate potraživanja su i tužbe prema državi i “To Montenegra” u iznosu većem od 100 miliona i u slučaju pravedne i jedino moguće presude, pozivajući se na zakon lex specijalis o konsolidaciji MA iz 2019. godine, a na osnovu kojeg su se naplatili Aerodromi Crne Gore”, kazao je Perović.

Pripremno ročište po 100 miliona vrijednoj tužbi MA protiv države održano je sredinom februara pred Privrednim sudom, a zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Bojana Ćirović u cjelosti osporava tužbeni zahtjev.

U tužbi se navodi da je prema Zakonu o ulaganju i konsolidaciji MA predviđeno da država uplati toj kompaniji 143 miliona, a da je od tog iznosa isplaćeno 37 miliona.

Radnici ne znaju za dalje planove

Perović je naveo i da radnici sa Radulovićem i stečajnim sudijom Ilijom Kovačevićem nemaju komunikaciju i da osim neformalnog susreta, nisu u saznanju koji su planovi u daljem postupku stečaja. Bivši zaposleni su saopštili da su njihovi osnovni interesi kao povjerilaca dovedeni u pitanje jer ne postoji mogućnost reorganizacije, već se, kako tvrde, može zaključiti da će umjesto plana Zejaka da ponovo organizuje rad kompanije uslijediti rasprodaja imovine.

”Ostavićemo državnim organima da u narednom periodu utvrde osnovanost uvođenja stečaja u MA. Čija je to bila ideja, da li je postojao bilo kakav elaborat o isplativosti uvođenja stečaja i ko je uveo stečaj u MA – odnosno iz kojih pobuda. Isto tako, moraće da se utvrdi, koje je srušio godišnji trud angažovanih zaposlenih da se imovina MA sačuva i da se uveća vrijednost stečajne mase, na korist svih. Sada je sve to, blago reći otišlo u vazduh. Avion “foker” smo skoro doveli do faze probnog leta a sada svakodnevno gubi na vrijednosti, umjesto da se sa njim vrše letovi ili daje u zakup”, saopštio je Perović.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *