Da li je Credit Suisse sljedeći? Analitičar koji je predvidio finansijsku krizu 2008. sada upozorava na novu

Dodajte komentar

Biznismen i analitičar koji je predvidio kolaps Lehman Brotherss 2008. godine, čime je zvanično otpočela svjetska ekonomska kriza, smatra da je nakon pada Silicon Valley Banka sljedeći na redu – švajcarski gigant Credit Suisse.

Robert Kijosaki, autor bestselera “Bogati otac, siromašni otac” (Rich Dad Poor Dad), pad Credit Suisse-a je predvidio svega nekoliko sati prije nego što je sama banka priznala da ima problema sa troškovima osiguranja obveznica. Akcije u toj bankarskoj grupaciji “strmoglavile” su se odmah za 15 odsto.

“Problem je tržište obveznica, i moje predviđanje je da će sledeća banka biti ‘Kredi Svis’ jer se tržište obveznica ruši”, rekao je Kijosaki.

Kako prenosi Daily Mail, Kijosaki je pojasnio da “američki dolar trenutno gubi svoju homogenost u svijetu. Tako da će se štampati sve više i više… pokušavajući da spriječe da ne potone”.

Ekspert je rekao da je tržište obveznica – koje je veće od tržišta akcija – sada problem, a činjenica da je u padu dodatno uznemiruje mnoge posmatrače. On je “zabrinut” za Credit Suisse, uprkos tome što je to velika banka sa visokom izloženošću i konzervativnim trezorima u svom portfelju.

Kako prenosi Bloomberg, grupacija Credit Suisse saopštila je da su njihovi klijenti i ovog mjeseca nastavili da podižu svoje depozite. Odlivi koji su na nivoima bez presedana od početka oktobra, nisu se promijenili ni ovog mjeseca, navodi se u upravo objavljenom godišnjem izvještaju banke.

U novembru je banka objavila odliv od oko 84 milijarde švajcarskih franaka (92 milijarde dolara) nakon bure na društvenim mrežama o finansijskom zdravlju banke što je prestrašilo klijente. Iako je predsjednik Aksel Leman početkom decembra kazao da su odlivi “u osnovi” zaustavljeni, ukupan gubitak imovine porastao je u četvrtom kvartalu na čak 110,5 milijardi franaka.

RT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *