Hant: Da nismo reagovali bile bi zbrisane neke važne kompanije

Dodajte komentar

Britanski ministar finansija Džeremi Hant izjavio je danas je bila neophodna pomoć kreditora HSVBC britanskom ogranku američke banke Silicijumske doline /SVB/ kako bi se zaštitile najvažnije tehnološke kompanije te zemlje.

“Suočeni smo sa situacijom u kojoj bi bile zbrisane neke od najvažnijih kompanija, a to bi bilo veoma opasno”, naglasio je Hant, prenosi Srna.

Na novinarsko pitanje o ulozi HSBC u spasavanju britanskog ogranka SVB, Hant je odgovorio da je Ministarstvo finansija bilo neutralno u pronalaženju rješenja i da je prioritet izbjeći upotrebu novca poreskih obveznika.

On je ponovio da situacija sa britanskim ogrankom SVB ne predstavlja opasnost po britanski finansijski sistem.

Američka regulatorna agencija za bankarstvo zatvorila je krajem prošle sedmice SVB koja je bila glavni kreditor informativno-tehnoloških firmi u SAD od osamdesetih godina prošlog vijeka.

Analitičari navode da propast SVB izaziva bojazan da bi još neke banke mogle da se suoče sa sličnom sudbinom usljed visoke inflacije i rasta kamatnih stopa.

SVB se specijalizovala za finansiranje informatičko-tehnoloških firmi i postala je 16. po redu banka po sredstvima. Krajem prošle godine posjedovala je 209 milijardi dolara u sredstvima i oko 175,4 milijardi dolara u depozitima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *