Goldman Sachs: Fed neće podići kamate u martu

Dodajte komentar

Goldman Sachs više ne vidi razlog za povećanje kamatne stope Federalnih rezervi na sastanku sljedeće sedmice, navodeći “nedavni stres” u finansijskom sektoru.

Ranije u nedjelju, američka regulatorna tijela objavila su mjere za suzbijanje straha na tržištu nakon kolapsa Sillicon Valley banka. Regulatori su zatvorili i Signature Bank zbog “sistemskog rizika”.

“U svjetlu stresa u bankarskom sistemu, više ne očekujemo da će FOMC podići stope na svom sljedećem sastanku 22. marta”, rekao je ekonomista Goldmana Jan Hatzius u nedjeljnoj bilješci.

Komapnija je prethodno očekivala da će Federalne rezerve povećati stope za 25 baznih bodova. Prošlog mjeseca Savezni odbor za otvoreno tržište koji je određivao stopu, povećao je stopu saveznih fondova za četvrtinu postotnog boda na ciljani raspon od 4,5% do 4,75%, što je najviše od oktobra 2007.

Ekonomisti Goldman Sachsa rekli su da paket mjera pomoći najavljen u nedjelju nije u skladu sa sličnim potezima poduzetim tokom finansijske krize 2008. godine. Ministarstvo finansija označilo je SVB i Signature kao sistemske rizike, dok je Fed nakon neuspjeha SVB-a stvorio novi Bankarski program dugoročnog finansiranja za podršku institucijama pogođenim tržišnom nestabilnošću.

“Oba ova koraka vjerovatno će povećati povjerenje među deponentima, iako im nedostaje FDIC garancije za neosigurane račune koji je uveden 2008”, napisali su.

“S obzirom na danas najavljene radnje, ne očekujemo kratkoročne akcije u Kongresu za pružanje garancija”, napisali su ekonomisti, dodajući da očekuju da će najnovije mjere “osigurati znatnu likvidnost bankama koje se suočavaju s odlivom depozita”.

Goldman Sachs je dodao da još očekuju povećanje od 25 baznih bodova u maju, junu i julu, ponavljajući svoja očekivanja terminalne stope od 5,25% do 5,5%.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *