Farmeri na traktorima stigli do Haga, pokušavaju da uđu u centar grada

Dodajte komentar

Farmeri su krenuli traktorima u pravcu Haga prkoseći zabrani za teška vozila uvedenoj uoči protesta protiv vladinog plana da smanji odobrene količine nitratnog đubriva.

Gradske vlasti su po hitnom postupku uvele tu zabranu u danu kada se očekuje da se hiljade farmera okupe u lokalnom parku u znak protesta, a istovremeno protest planiraju i ekološki aktivisti iz grupe Pobunjenici protiv izumiranja, prenosi AP. Vlasti su postavile vojne kamione u blizini nekih raskrsnica, kako bi blokirali ulice u slučaju da farmeri traktorima pokušaju da uđu u centar grada.

Protesti su organizovani uoči lokalnih izbora u Holandiji, koji se održavaju u srijedu, a na njima se indirektno bira i gornji dom nacionalnog parlamenta, pa bi to moglo da ima efekta na predloženo smanjenje emisije zagađujućih nitratnih đubriva.

Farmeri takođe protestuju protiv vladine politike u vezi sa dječjim dodacima, kao i zbog tretmana stanovništva u sjevernoj provinciji Groningen, čiji domovi su oštećeni potresima izazvanim višedecenijskim vađenjem prirodnog gasa, navodi AP.

TV stanica Rijnmond iz Roterdama prikazala je snimak na kojem se vidi kolona traktora koji prelaze Erazmov most dok se kreću ka Hagu. Haška policija je saopštila da je zaustavila grupu traktora u blizini grada i njihovim vlasnicima rekla da se parkiraju u obližnjem selu i na protest odu autobusom.

Istovremeno, aktivisti grupe Pobunjenici protiv izumiranja zahtijevaju da vlada prekine sa, kako navode, podrškom kompanijama fosilnih goriva. Vlasti su postavile prepreke duž puta koji vodi ka Hagu, za koji je ova radikalna ekološka grupa navela da će ga kasnije danas blokirati. Više stotina aktivista ove grupe privedeno je na sličnom protestu krajem januara.

Tanjug

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *