Damjanović: Rezultati sezone postaviće realnu procjenu potreba finansiranja

Dodajte komentar

Osnovni makroekonomski indikatori u prvim mjesecima bilježe pozitivan trend kretanja, a prihodi su 10% veći od planiranih, kazao je ministar finansija mr Aleksandar Damjanović tokom sastanka sa rezidentnom predstavnicom Međunarodnog monetarnog fonda za Zapadni Balkan Stephanie Eble.

“Za naredne mjesece obezbijeđeno nesmetano funkcionisanje svih budžetskih servisa, a rezultati ljetnje turističke sezone, kada se u budžetu generiše najviše prihoda, postaviće realnu osnovu za procjenu srednjoročnih i dugoročnih potreba finansiranja”, dodao je ministar tokom razgovora.

Kako navode iz MF, Eble je istakla da su globalni finansijski uslovi i dalje nestabilni, što uzrokuje skuplje uslove zaduživanja za mnoge ekonomije u razvoju. Prenijela spremnost MMF-a da pruži partnersku podršku Crnoj Gori, kako na tehničkom nivou, tako i u domenu definisanja stabilnog makroekonomskog i fiskalnog okvira koji će osigurati održivost javnih finansija na dugi rok.

“Sastanak je bio prilika da se razmijene informacije o ukupnom fiskalnom ambijentu u Crnoj Gori i da se definišu prioritetne oblasti podrške u svijetlu predstojećih proljećnih sastanaka Svjetske banke i MMF-a u Vašingtonu”, dodali su iz resornog ministarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *