Centralna banka Japana i dalje drži niske kamatne stope

Dodajte komentar

Banka Japana juče je odlučila da zadrži kamatne stope na minus 0,1 odsto na posljednjem sastanku svog odlazećeg šefa Haruhikoa Kurode.

Kuroda, koji je bio guverner od 2013. godine, nikada nije povećao ili smanjio stopu, koja je na istom nivou od decembra 2008, prenosi agencija Anadolija.

Nakon najnovije odluke o kamatnoj stopi, američki dolar je ojačao oko jedan odsto u odnosu na japanski jen.

Centralna banka je saopštila da će nastaviti da kupuje desetogodišnje japanske državne obveznice bez ograničenja kako bi odbranila svoju granicu od 0,5 odsto na referentni prinos.

Godišnja stopa inflacije u zemlji iznosila je 4,3 odsto u februaru i četiri procentna poena u januaru, dok je istog mjeseca 2022. godine bila na 0,5 odsto, a godinu ranije na minus 0,6 odsto.

“Banka će nastaviti sa kvantitativnim i kvalitativnim monetarnim ublažavanjem uz kontrolu krive prinosa, u cilju postizanja stabilnosti cijena od dva odsto, sve dok je to neophodno za stabilnost”, saopštila je banka.

Kuroda je izrazio žaljenje zbog neuspjeha da se postigne ciljna inflacija od dva odsto i rekao da bi monetarno ublažavanje trebalo da nastavi da podržava snažan rast plata, navodi novinska agencija Kjodo.

Biznis.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *