Sve više novca u bankama: Depoziti u prošloj godini porasli za milijardu eura

Dodajte komentar

Ključni bankarski indikatori u Crnoj Gori su na istorijskom maksimumu, a depoziti su u prošloj godini porasli za više od milijardu eura, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić.

On je tokom sastanka sa Stefani Ebl, šeficom regionalne kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan, kazao i da je procenat novoodobrenih kredita u 2022. porastao za 31,5% u odnosu na prethodnu godinu.
Kako je saopšteno iz CBCG, na sastanku je razgovarano o ukupnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na bankarski sektor, kao i predstojećoj reviziji kodeksa transparentnosti politika CBCG.

– Žugić je upoznao Ebl sa aktivnostima koje CBCG preduzima na planu daljeg snaženja finansijske stabilnosti zemlje, poput preduzimanja adekvatnih mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica nepovoljne ekonomske situacije, podsticanja banaka na pružanje podrške domaćoj ekonomiji, jačanja supervizorskih kapaciteta – navodi se u saopštenju.
Šefica regionalne kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan je pozdravila aktivnosti i inicijativu CBCG za sprovođenje ocjene transparentnosti njenih politika koju će MMF realizovati tokom juna.

Sagovornici su se saglasili da će revizija doprinijeti da CBCG implementira najviše međunarodne standarde transparentnosti i ojača dijalog sa eksternom javnošću, uključujući najviše državne i međunarodne instuticije, medije, nevladin sektor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *