Rekordna dobit BMW-a u 2022.

Dodajte komentar

Luksuzni njemački proizvođač automobila BMW zabilježio je rekordnu dobit za 2022. zahvaljujući preuzimanju većinskog udjela u svom kineskom zajedničkom ulaganju i fokusiranju na skuplje modele, izvijestila je kompanija u četvrtak iz svog sjedišta u Münchenu.

Dobit je iznosila 18,6 milijardi eura (19,6 milijardi dolara), gotovo 50% više u odnosu na godinu, dok je promet porastao 28% na 142,6 milijardi eura. Dobit na bazi EBIT-a porasla je 4,5% na 14 milijardi eura.

Tokom godine tvrtka je stekla većinski udio u BMW Brilliance Automotive (BBA), uz ponovnu procjenu udjela koja je doprinijela izvanrednom prihodu od 7,7 milijardi eura, oko trećine dobiti prije oporezivanja od 23,5 milijardi eura.

Jedinična prodaja pala je na 2,4 miliona – oko 100.000 automobila manje nego 2021. – uglavnom kao rezultat nestašice poluprovodnika i kablovskih snopova iz Ukrajine. No dobit je porasla fokusom na skuplji segment, višim cijenama novih automobila i povratima od leasinga na tržištu polovnih vozila te slabijim eurom.

Dividenda bi trebala porasti na 8,50 eura po dionici, što je jednako gotovo trećini dobiti koja se može pripisati dioničarima.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *