Oštar pad indeksa na azijskim tržištima

Dodajte komentar

Dionice u azijsko-pacifičkom području pale su u petak, dok ulagači iščekuju pomno praćeni izvještaj  o platama za nepoljoprivredne djelatnosti iz SAD-a za veljaču koje bi moglo dodatno odrediti smjer budućih povećanja stopa Federalnih rezervi.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je 2,24%, što je dovelo do gubitaka u regiji. U kontinentalnoj Kini, Shenzhen Component izgubio je 0,6%, a Shanghai Composite 1,02% jer je kineski Xi Jinping zvanično osigurao treći mandat bez presedana kao predsjednik.

U Australiji, S&P/ASX 200 pao je 2,3% — nastavljajući rasprodaju na Wall Streetu koji je zabilježio pad predvođen dionicama banaka zbog zabrinutosti zaraze vezanih uz banku Silicijumske doline. Južnokorejski Kospi izgubio 1%, a Kosdaq je pao 2,5%.

Nikkei 225 u Japanu izgubio je 1,7%, a Topix je izgubio 1,84% jer je Banka Japana zadržala svoje kamatne stope na -0,1%, što je uvelike u skladu s očekivanjima u anketi Reutersa.

Japanski parlament odobrio je Kazua Uedu za sljedećeg guvernera Banke Japana, izvijestio je Kyodo – trenutni guverner Haruhiko Kuroda predsjedao je svojim posljednjim sastankom o politici prije isteka mandata 8. aprila.

Tokom noći u SAD-u, dionice su pale u četvrtak, pri čemu je S&P 500 zaključio za 1,8% niže, a Dow Jones Industrial Average izgubio je više od 500 bodova dok su se ulagači pripremali za ključni izvještaj o platama u petak koje bi moglo oblikovati smjer kamatnih stopa, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *