Održana hibridna konferencija “Put ka inovativnoj zajednici i održivoj plavoj ekonomiji u zemljama Jadransko-jonskog regiona”

Dodajte komentar

Nacionalna agencija za naučna istraživanja i inovacije (NASRI) iz Albanije kao partner na implementaciji međunarodnog projekta „Plavi pametni rast S3 u Jadransko-jonskog regiji” (“Blue Growth Smart Adriatic Ionian S3- BLUEAIR“), u oviru kojeg je i IPC Tehnopolis partner, 22-24. februara 2023. godine je organizovala hibridnu konferenciju “Put ka inovativnoj zajednici i održivoj plavoj ekonomiji u zemljama Jadransko-jonskog regiona”.

Glavni cilj BlueAir projekta je unaprijeđenje institucionalnih kapaciteta za implementaciju aktivnosti iz oblasti plave ekonomije kroz implementaciju strategija pametne specijalizacije na makroregionalnom nivou Jadranske oblasti.

Trodnevni skup je okupio projektne partnere, međunarodne eksperte i govornike koji su kroz više prezentacija i panel diskusija dali doprinos boljem razumijevanju i prepoznavanju važnosti prekogranične saradnje i implementaciji pametne specijalizacije S3 u Jadransko-jonskog području, usklađivanju institucionalnog okvira, kao i značaju makroregionalne inovacione zajednice za održivu plavu ekonomiju.

Albana Tole, zamjenica ministra prosvjete i sporta Republike Albanije je u uvodnom obraćanju izrazila zadovoljstvo što će prisustvom jednom ovakvom događaju sa relevantnim predstavnicima institucija iz regiona razgovarati na temu održive plave ekonomije, što ujedno predstavlja jednu od prioritetnih oblasti ministarstva koje predstavlja. “Saradnja sa partnerima na projektu koji potiču iz država gdje je turizam razvijen na zavidnom nivou mi daje dozu optimizma da će nam upravo ta pomoć biti neophodna za naš dalji razvoj u tom polju”, naglasila je Albana Tole.

Mirela Muca, izvršna direktorica NASRI-a, je poželjela dobrodošlicu učesnicima konferencije naglašavajući da će zahvaljujući BlueAir projektu, plava ekonomija u Albaniji napraviti korak dalje u razvoju plave ekonomije, izgradnji kapaciteta u okviru navedene oblasti, kao I prevazilaženju ključnih izazova u cilju realizacije navedenog.

U ime Upravljačkog tijela Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (ADRION), Barbara di Piazza je istakla zadovoljstvo što se BlueAir projektom promoviše razvoj plave ekonomije u Jadransko-jonskom regionu, te je naglasila da je ADRION program u novom pozivu za podnošenje projekata proširio svoje geografsko područje na dvije nove zemlje, Sjevernu Makedoniju i San Marino, nastavljajući da podržava inovacije, promociju i implementaciju pametne specijalizacije S3, kao i razvoj održivog pomorstva i pomorskih aktivnosti.

Učesnici konferencije su se usaglasili da poseban akcenat u narednom periodu mora biti stavljen na animiranju novih generacija za rad u plavom sektoru, podsticanju kreativnosti i inicijativa, te osnaživanju i kreiranjuu finansijskih okvira i mehanizama da stvaraju u ovoj oblasti, za potrebe prilagođavanja tržištu.

Događaj je okončan posjetom učesnika kompleksu “Rozafa Fish City” u Elbasanu, jednom od najvećih ribljih kompanija u Albaniji sa flotom od 12 ribarskih plovila, 4 važna preradna centra i preko 1000 zaposlenih, te su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima ove kompanije vezanim za plavu ekonomiju.

Projekat BlueAir je finansiran u okviru programa Interreg ADRION koji se finansira iz sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *