Na ”Montevinu 2023” prezentovana najbolja svjetska i domaća vina

Dodajte komentar

Na “MonteVinu 2023” koji je počeo danas u Hotelu Hilton predstavljeni su potpuno novi brendovi. Na sajmu su se predstavile  odabrane vinarije, lokalni kao i svjetski brendovi, koji su se prvi put pojavili na crnogorskom tržištu.

Događaj koji kreira vinsku scenu privukao je 116. vinarija, i oko 700. etiketa za degustaciju, kazao je agenciji Media Biro potpredsjednik Nacionalnog uduženja someliera Crne Gore, Luka Bešić. On je istakao da je današnji događaj više posvećen biznis zajednici, dok će sjutrašnja manifestacija biti otvorena za javnost.

“Činjenica je da je Montevino u posljednjoj deceniji kreator crnogorske vinske scene, i da je, umnogome, događaj koji utiče na ponudu vina koja će biti u predstojećoj turističkoj sezoni prisutna u vinskim kartama svih većih restorana i ugostiteljskih objekata. Ove godine uspjeli smo da obezbjedimo veliki broj vinara sa direktnim učešćem, tako da imamo učešće vinara iz Francuske, Italije, Hrvatske i Srbije koji su ovdje sa nama tradicionalno, kao i vinarija sa Kosova koja prvi put predstavlja svoja vina u Crnoj Gori”, kazao je on.

Bešić je napomenuo da su događaju prethodili master časovi, koji su se održali u proteklih par dana u Podgorici, sa ciljem što kvalitetnije edukacije, kao i što bolje konekcije sa ugostiteljima, koji su nezaobilazni segment kada je posrijedi prodaja vina.

Potparolka kompanije “13.jul Plantaže”, Marija Gašević kazala je da sa velikim zadovoljstvom učestvuju na najvećem vinskom događaju u Crnoj Gori.

“Mi smo Montevino i otvorili sa našom radionicom koja je bila posvećena našem vinu “Vranac Procorde”, koji se prije trideset godina pojavio na tržištu, a i danas je naš naprepoznatljiviji i najprodavaniji brend širom svijeta. Posjetioci sajma imaće priliku da probaju nove berbe svojih omiljenih vina naše kompanije. Takođe, svi posjetioci mogu probati Procorde iz 2020.godine, a koji će se u potpuno novom izdanju naći na tržištu”, kazala je ona.

Svoje vinske proizvode prvi put su predstavili i vinari sa Kosova. Vlasnik vinarije “Kosova wine” Fatmir Shehu kazao je da se raduje zbog učešća na Montevinu, jer je, kako je rekao, Crna Gora veoma interesantna zemlja, kako zbog turizma, tako i zbog ponude svojih vina koja su lider u regionu , i šire.

“Mi godišnje proizvedemo do 2 miliona litara, a najviše izvoza imamo ka SADu, kao i ka Njemačkoj, Švajacarskoj i Skandinavskim zemljama. Francuzi su nas prošle godine uvrstili u 10 najboljih vina svijeta, i ta nam titula dosta znači.Zadovoljan sam današnjom organizacijom, posebno velikom odzivu, za koji se nadam da će se nastaviti i sjutra”, poručio je on.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *