Benefiti za radnike koje će većina kompanija nuditi u budućnosti

Dodajte komentar

Radna snaga budućnosti biće sastavljena od mješavine zaposlenih svih generacija, jer ljudi žive i rade duže, predviđaju ekonomisti.

Kao rezultat ovoga prognozira se da kompanije koje se takmiče za ove zaposlene ponude više benefita prilagođenih potrebama u različitim fazama života.

Do sada smo imali prilike da se susretnemo sa različitim vrstama benefita koje kompanije nude kako bi privukle nove zaposlene. Poput boravka za djecu, kraće radne nedjelje, termina u teretanama i spa centrima. U budućnosti, izgleda, to neće biti dovoljno.

Evo kratkog pregleda na benefite koje možemo očekivati u budućnosti:

1. Još fleksibilnije vrijeme i mjesto rada
Mogućnost za rad u inostranstvu i još više dana odmora će se povećati, predviđaju menadžeri podstaknuti stavom milenijalaca i generacije Z, koji tvrde da su putovanja i životna iskustva ključ njihove sreće.

„Globalno razmišljanje, empatija i poštovanje različitih kultura se postiže slanjem zaposlenih na različita mjesta“, tvrdi strateg Dženifer Mos.

Za one koji žele da putuju, a da pritom ne rade, godišnji odmori će postati sve duži, smatraju stručnjaci. Za manje vremena zaradiće se više novca.

2. Dnevni boravak za vaše roditelje
Odlazak roditelja u centar za njegu koji subvencioniše poslodavac mogao bi da postane sastavni dio radnog dana narednih godina, predviđa se.

„Centri za brigu o starijima u sklopu radnog mjesta, o ovome se već razgovara na nekim univerzitetima“, navodi Žan Acius predsjednik i izvršni direktor neprofitne organizacije „Stvaranje zdravije zajednice“ iz Virdžinije, SAD.

Kao rezultat toga, poslodavci istražuju kako da zadovolje ne samo potrebe radnika, već i njihovih roditelja. Lični befiti više nisu primarni.

3. Terapeut na poslu
Kako borbe za mentalno zdravlje radnika dobijaju pažnju, kompanije traže nove načine da reaguju na ovaj trend.

Danas mnogi poslodavci nude pretplatu na sajt za online terapiju „Talkspace“ ili aplikaciju za meditaciju „Headspace“. Međutim, sljedeći korak mogao bi biti taj da se zaposlenom pruži pomoć direktno i na licu mjesta.

Ovo bi podrazumijevalo savetovanje ili razgovor sa terapeutom ili trenerom, dajući zaposlenima mjesto za diskusiju o pitanjima vezanim za posao ili o ličnim problemima, kažu rukovodioci ljudskih resursa.

4. Odsustvo nakon odsustva
Danas kada je plaćeno roditeljsko odsustvo široko rasprostranjeno, moglo bi se dogoditi da neke kompanije ovome dodaju prelazni period na kraju odsustva, kreiran da omogući roditeljima da se lakše vrate na posao.

Poslodavci bi zaposlenima mogli ponuditi određeni period rada sa skraćenim radnim vremenom nakon porodiljskog bolovanja, ili dužu tranziciju koja podrazumijeva postepeni povratak u kancelariju.

„Komponenta odsustva koja je jednako važna kao i samo odsustvo, jeste plan povratka na posao“, ističe Džesika Martos, HR kompanije PAE.

5. Hiperpersonalizovane pogodnosti
Zamislite kompaniju koja pokriva troškove skijanja kao željeni oblik fizičke aktivnosti zaposlenog.

Prilagođeni benefiti koji imaju za cilj da zadovolje potrebe zaposlenih različitih starosnih grupa, na različitim lokacijama ili porodičnim situacijama nadmašiće tradicionalne benefite narednih godina, predviđaju stručnjaci.

(BIZLife)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *