Tri razloga zašto biste trebali plaćati karticom umjesto gotovinom

Dodajte komentar

Mnogi i dalje plaćaju radije gotovinom nego karticom. Iako nije loša ideja imati u novčaniku koju novčanicu, tehnologija je promijenila način na koji trošimo novac pa bi plaćanje karticama moglo biti bolja opcija od plaćanja gotovinom.

Finansijski stručnjaci su za Best life naveli nekoliko razloga zašto je bolje plaćati karticom umjesto gotovinom.

Lakše praćenje potrošnje

Plaćanje gotovinom vam možda može pomoći u smanjenju prekomjerne potrošnje. No, iako skupljanje računa može djelovati kao podsjetnik na što ste potrošili novac, zasigurno je lakše pratiti stanje na računu i svoju potrošnju putem mobilne aplikacije ili internet bakarstva.

“Svoju potrošnju možete lakše pratiti ako plaćate karticom budući da je vaša istorija transakcija poput glavne knjige”, kaže Nadia C. Vanderhall, stručnjakinja za lične finansije.

Njen savjet je korištenje više računa za praćenje troškova te korištenje posebne kartice za upravljanje određenom grupom troškova. “To vam daje uvid u to jeste li već pokrili taj trošak, koliko ste potrošili i kakva je situacija s vašim budžetom.”

Gotovina može biti rizična

Vjerovatno ste se u nekom trenutku našli u strahu da ne znate gdje vam je novčanik ili torbica. Nažalost, stručnjaci navode da je strah od gubitka novca duboko ukroijenjen s razlogom. Nošenje gotovina nije sjajna odluka jer ste onda izloženi gubitku novca, krađi ili prevari koji biste inače s karticom izbjegli. Ako izgubite gotovinu, nemate način da ga vratite”, objašnjava Riley Adams, ovlašteni javni računovođa. Zbilja, male su šanse da ćete ikada ponovno vidjeti opljačkani ili izgubljeni novac, prenosi N1. “Možete policiji podnijeti prijavu u slučaju krađe, no svejedno vam ni to ne garantuje da ćete ikada više vidjeti taj novac. S druge strane, u slučaju krađe ili gubitka kartice, možete je odmah otkazati i izbjeći troškove”, objašnjava Adams.

Gotovinu možete koristiti samo lično

Nove tehnologije omogućavaju nam da obavljamo kupovinu iz udobnosti vlastitog kauča ili kreveta. No, u takvim vam je slučajevima, ako želite odmah platiti narudžbu, potrebna kartica. “Ne možete trošiti gotovinu na internetu. Debitne i kreditne kartice, uz druge digitalne načine plaćanja, možete koristiti kao sredstvo plaćanja bilo gdje online dok imate pristup internetu. To vam daje puno veću fleksibilnost prilikom plaćanja roba i usluga”, zaključuje Adams.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *