Sberbanka pretrpjela pad profita od 78 odsto zbog sankcija

Dodajte komentar

Najveća ruska banka Sberbank prijavila je u četvrtak pad neto dobiti od skoro 80 odsto u 2022. jer su sveobuhvatne zapadne sankcije potresle ruski finansijski sektor u, kako je izvršni direktor banke nazvao, “najtežoj godini”.

Sberbank je prvi put u godinu dana objavila rezultate prema međunarodnim standardima izvještavanja. Ruske vlasti su prošle godine naredile bankama da ograniče objavljivanje podataka i isplatu dividendi, jer je Moskva pokušavala da održi finansijsku stabilnost u uslovima jakih međunarodnih sankcija.

Godišnja dobit Sberbanke iznosila je 270,5 milijardi rubalja (3,57 milijardi dolara), što je za 78,3% manje u odnosu na 2021. i oko 30 milijardi rubalja (396 miliona dolara) manje od onoga što je prijavila za 2022. prema ruskim računovodstvenim standardima.

Izvršni direktor German Gref rekao je da bi ovogodišnji profit trebalo da bude blizu rekordnih 1,25 biliona rubalja (16,5 milijardi dolara) zarađenih u “godini prije krize”.

“Naš poslovni model prošao je još jedan test snage”, rekao je Gref, dodajući da će banka sada nastaviti razmatranje isplate dividendi na osnovu rezultata za 2022. godinu, a odluka bi trebalo da bude donijeta u martu.

Rusko ministarstvo finansija očekuje da će zajmodavac u većinskom državnom vlasništvu isplatiti 50% svog profita u 2022. kao dividende.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *