JP Morgan tuži bivšeg izvršnog direktora zbog veza s Jeffreyjem Epsteinom

Dodajte komentar

JP Morgan Chase (JPMC) tužila je bivšeg izvršnog direktora Jesa Staleya zbog njegovih veza sa pokojnim Jeffreyjem Epsteinom.

Gigant sa Wall Streeta navodi da Stejli nije otkrio potencijalno štetne veze u kojima je bio sa Epsteinom.

Stejlijev advokat odbio je da komentariše slučaj.

JP Morgan Chase se suočava sa tužbama Američkih Djevičanskih Ostrva i neimenovane žene koja tvrdi da je banka pomogla Epsteinovoj trgovini bijelim robljem tako što mu je omogućila da ostane jedan od njenih klijenata.

Banka pokušava učiniti Staleya odgovornim za sve optužbe s kojima bi se mogla suočiti ako se utvrdi da je pomogla Epsteinovim zločinima trgovine ljudima u dvije tužbe.

U tužbama se navodi da je Stejli “lično posmatrao” Epsteina kako zlostavlja žene koje su bile žrtve trgovine ljudima i “provodio vreme sa mladim devojkama” koje je upoznao preko pokojnog investitora, saopštio je JPMC u podnesku federalnom sudu na Menhetnu u srijedu.

“Staley je godinama ustrajavao – najmanje od 2006. do njegovog odlaska iz JPMC-a 2013. – u zaštiti Epsteina pred pokušajima JPMC-a da prekine odnos kompanije s Epsteinom, izostavljao je materijalne informacije, davao pogrešne informacije u procesu”, saopštila je firma.

Staley je radio na različitim pozicijama u JP Morgan od 1979. do 2013. Od 2001. bio je izvršni direktor za upravljanje imovinom banke, prije nego što je od 2009. godine vodio poslove korporativnog i investicionog bankarstva.

Staley je podnio ostavku s mjesta izvršnog direktora britanske banke Barclays u novembru 2021. nakon istrage o njegovim vezama s Epsteinom.

Stejli je tada rekao da je “šokiran, ljut i uznemiren” na nalaze i da će ih osporiti.

U februaru 2022., Barclays je suspendovao milione funti kao bonus dionice  Staleyju.

Epstein je umro u zatvorskoj ćeliji u New Yorku 10. avgusta 2019. dok je čekao, bez mogućnosti kaucije, suđenje trgovinu ljudima.

Izvor: BBC

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *