Hiljadu plus na čekanju, jer još nema novca

Dodajte komentar

Vlada je u budžetu za prošlu, a potom i ovu godinu predvidjela zaduženje od 10 miliona eura kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) za petu fazu projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima poznatijeg kao “Hiljadu plus” (1000 plus), međutim kada će i formalno startovati ovaj projekat za “Vijesti” iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i uređenja prostora nijesu precizirali.

Iz ovog resora je zvanično rečeno da je Direktorat za razvoj stanovanja i legalizaciju organizovao brojne sastanke po pitanju mogućnosti realizacije pete faze projekta,te intezivno prati situaciju na tržištu koja u krajnjoj mjeri određuje uslove samog projekta, ali nije navedeno da li su završeni pregovori sa CEB-om u vezi sa ovim kreditom i kada se očekuje potpisanje tog ugovora.

“Zbog velikog interesovanja građana da kroz ovaj projekat riješe stambeno pitanje, budžetom za 2023. godinu predvidjeli smo sredstva u iznosu od 10 miliona za realizaciju sljedeće faze. Vrijednost projelcta je 20 miliona eura, a koncipiran je tako da Vlada kroz saradnju sa CEB-om obezbijedi iznos od 10 miliona eura,dok će se preostali iznos obezbijediti iz sredstava komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu. Sam broj dodijeljenih vaučera ne možemo predvidjeti jer zavisi od više faktora, između ostalog i od broja prijavljenih aplikanata i njihove kreditne sposobnosti,a dosadašnji je prosjek da oko 400 domaćinstava riješi stambeno pitanje po jednoj fazi”, kazali su u ovom Vladinom resoru.

Kako su objasnili, kada je u pitanju broj stanova koji će biti u ponudi to nije nešto što se može predvidjeti, jer zavisi od broja ponuđača stanova koji će se javiti.

“Posebno tome doprinosi i činjenica, odnosno novitet koji je započet u trećoj fazi, a to je da se kroz projekat “1000 plus” mogu kupiti stanovi sa tržišta koji ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom. Dakle, nije nužno da građani kupe stambenu jedinicu koja je u našoj ponudi, već istu, uz ispunjenje određenih kriterijuma, mogu sami naći na tržištu,što ujedno utiče i na povećanje ponude”, kazali su u Ministarstvu.

Na pitanje da li se sada znaju okvirni uslovi po kojima će građanima ovaj novac biti dostupan iz Ministarstva su kazali da se kroz projekat nudi fiksna kamatna stopa, maksimalna cijena po metru kvadratnom za koju može biti kupljena stambena jedinica, a koja je u korelaciji sa zvaničnom prosječnom cijenom na tržištu.

(Opširnije u današnjim “Vijestima”)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *