Đurović: Budvansku rivijeru treba privatizovati, država nije dobar vlasnik

Dodajte komentar

Budvanska rivijera je skriveni potencijal kojem je neophodan nezavisan, profesionalan i dobro plaćen menadžment koji zna da radi taj posao, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović u emisiji “Takulin” na Gradskoj RTV.

Vlada nije donijela odluku da proda Budvansku rivijeru već je, kako je objasnio, njena obaveza da popiše preduzeća koja mogu da idu u proces privatizacije što je daleko od toga da je odlučila da je privatizuje.

“Moje lično mišljenje je da treba napraviti analizu koja će pokazati šta je to, u ovom trenutku, najbolje za Crnu Goru. Nešto mora da se radi. Ovako ne može. Status quo ne može da opstane. Dvije su opcije: ili će država da uloži još novca ili ćemo da privatizujemo Budvansku rivijeru pa da neko drugi to uradi”, rekao je Đurović.

Dodaje da nije zagovornik ideje da država bude vlasnik Budvanske rivijere.

“Nisam siguran koliko je država dobar vlasnik jer smo unazad 30 godina imali brojne primjere da se država pokazala kao loš vlasnik. Što ne znači da sam u pravu. To je moje lično mišljenje. Suština je da se dovede profesionalan menadžment, ljude koji su nezavisni, profesionalci i koje će te dobro da platite. U ovom trenutku imate problem da je naš limit u državi taj da ne možete da date nekom menadžeru platu 7,8 ili 10. 000 eura a da vas ne pitaju što ste ga toliko platili. Privatnik može. Moramo shvatiti da se nečije znanje i kvalitet mora platiti i valorizovati. Nevažno je ko će biti vlasnik država ili Janko, Marko… Moraju se dovesti profesionalci koji znaju da se bave tim poslom. To je osjetljiva materija i ogroman potencijal koji se krije u Budvanskoj rivijeri”, istakao je Đurović.

Ne brine ga, dodaje, to što su međunarodne finansijske institucije smanjile prognoze rasta crnogorske ekonomije.

“Korekcije se rade na nedjeljnom nivou jer su kretanja u globalnoj ekonomiji nepredvidiva. Sve zavisi od kretanja kamatnih referentnih stopa. Čitao sam najave da Fed najavljuje da će ponovo da podigne referentne kamatne stope, sigurno će da ide i euribor tim putem što znači da se opet ide na smanjivanje inflacije”, kazao je Đurović.

To će, kaže, definitivno imati reperkusiju i na crnogorsku ekonomiju jer globalno hlađenje ekonomije znači i hlađenje crnogorske ekonomije.

“Vjerujte da sam optimista da neće biti taj uticaj toliki da će se obustaviti investicije. Nemam najavu od bilo kojeg investitora koji je počeo ili treba da počne investiciju da će je zbog toga obustaviti. Uvjeren sam da je ovo samo prolaznog karaktera i da će, siguran sam , od polovine ove godine ići ka spuštanju referentnih kamatnih stopa što će opet vratiti neku kakvu takvu normalu”, kazao je Đurović, prenosi radski portal.

Odgovarajući na pitanje da li će se inflacija ove godine spustiti na nivo jednocifrenog procenta Đurović kaže da takve tendencije dolaze iz SAD i Evropske unije i taj talas, negativan ili pozitivan, prenosi se i na Crnu Goru.

“Siguran sam da će se i kod nas preliti ta jednocifrena stopa inflacije”, zaključio je Đurović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *