BlackRock: FED bi mogao povećati kamate na rekordnih 6 posto

Dodajte komentar

Predstavnici najveće investicione kompanije na svijetu smatrjua da će kamatna stopa američkih Federalnih rezervi dostići vrhunac od 6% nakon što je predsjednik Fed-a Jerome Powell upozorio da će kamatne stope vjerovatno biti više nego što je centralna banka ranije očekivala.

“Smatramo da postoji velika šansa da će Fed morati da dovede stopu kamatu na 6%, a zatim da je zadrži tamo na duži period kako bi usporio ekonomiju i spustio inflaciju na blizu 2%”, kazao je BlackRockov glavni investicioni direktor Rick Rieder kao odgovor na Powellovo svjedočenje pred Odborom za bankarstvo Senata u utorak.

Ekonomija je otpornija nego što se očekivalo, rekao je Rieder, ukazujući na najnoviji izvještaj o radnim mjestima i indeks potrošačkih cijena.

“To je dijelom zbog činjenice da današnja ekonomija više nije osjetljiva na kamatne stope kao ona iz prošlih decenija, a njena otpornost komplikuje stvari za Fed”, napisao je u bilješci.

Komentar BlackRocka dolazi u momentu kada su ekonomisti Morgan Stanleya rekli da je Powellov komentar otvorio vrata za nastavak većih povećanja od 50 baznih poena.

Centralna banka je u februaru podigla stope za 25 baznih poena  čime je stopa federalnih fondova bila u rasponu od 4,50% do 4,75%.

Izvor: CNBC

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *