Istraživanja: Prihodi operatera od 5G mreže za tri godine 625 milijardi dolara

Dodajte komentar

Telekom operateri do 2027. globalno će generisati 625 milijardi dolara od 5G usluga što je porast u odnosu na očekivanja za ovu godinu, stoji u najnovijoj analizi Juniper Researcha.

Novi izvještaj predviđa da će ovaj rast od 100 odsto u sljedeće četiri godine biti podstaknut migracijom mobilnih pretplata na 5G mreže i sve većim uključivanjem eSIM-ova u uređaje kao što su lap-topovi i Wi-Fi hotspot.

Istraživanje predviđa da će se 80 odsto globalnog prihoda od usluga koje naplaćuju operateri moći pripisati 5G do 2027. godine, što će operaterima omogućiti da osiguraju povraćaj ulaganja. Međutim, sve veća implementacija eSIM-ova u nove uređaje podstaći će rast globalnog mobilnog prometa podataka za više od 180 odsto između 2023. i 2027, jer se on prebacuje s fiksnih i Wi-Fi mreža na 5G.

“Uređaji koji podržavaju eSIM podstaći će značajan rast mobilnih podataka, budući da potrošači koriste mobilne mreže u slučajevima kada su u prošlosti koristili fiksne mreže. Operateri moraju osigurati da mreže, uključujući 5G i buduće 6G mreže, budu spremne za budućnost implementacijom novih tehnologija u svim mrežama”, rekao je autor istraživanja Frederick Savage.

Kako bi se pripremili za ovu sve veću potražnju za mobilnim podacima, izvještaj predviđa da 6G standarde moraju da usvoje inovativne tehnologije koje se trenutno ne koriste u 5G standardima. Identifikovao je NTN (vanzemaljske mreže) i frekvencijske pojaseve ispod 1THz kao ključne tehnologije koje moraju biti u centru te započetih ispitivanja i testiranja 6G mreža, kako bi se pružile veće mogućnosti transfera podataka u odnosu na postojeće 5G mreže.

Međutim, istraživanje upozorava da će povećani troškovi generisani upotrebom satelita za NTN i troškovi nabavke visokofrekventnog spektra za operatere stvoriti duže vremenske okvire za osiguravanje vraćanja ulaganja u 6G. Zbog toga pozivaju telekomunikacijsku industriju da uspostavi partnerstvo sa stručnjacima za vanzemaljsko povezivanje, čime se se sniziti troškovi ulaganja u 6G mreže.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *