Joković: Ovogodišnji Agrobudžet 66 miliona, 42 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu

Dodajte komentar

Agrobudžet za 2023. godinu iznosiće 66 miliona i najveći je u istoriji Crne Gore sa povećanjem od 42 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

“Ovaj Agrobudžet će obezbijediti da se adekvatno finansiraju mjere agrarne politike”, kazao je Joković na konferenciji za medije.

U prethodnom periodu iz državnog budžeta opredijeljeno je 44,72 miliona eura, iz donacija preko 11, 5 miliona eura, a iz kreditnih sredstava 9,8 miliona eura.

“Vodili smo računa o potrebama naših poljoprivrednika i da ispoštujemo obaveze prema Evropskoj uniji”, kazao je Joković.

Agrobudžet čine tri cjeline- podrška poljoprivredi i ruralnom razvoju, ribarstvu i sredstva koja se opredjeljuju operativnim programima.

“Za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji opredijelili smo 6,5 miliona eura. Smanjili smo kriterijum za premiju govedarstvu, tako da će svi proizvođači nezavisno od broja grla, imati pravo da se prijave i dobiju premiju . Smanjen kriterijum za koze i ovce, i to, kako je rekao, i to u iznosu uslovno po jedno grlo. Premija za krave i junice iznosi 85 eura, za ovce i koze 10 eura po grlu”, kazao je Joković.

Premije za mlijeko, iznosiće, kako je rekao 17 euro centi, što je 20 osto više nego prethodne godine, dok će premije za sir biti uvećana za 25 odsto sa 8 na 10 centi.

Kada je riječ o biljnoj proizvodnji kazao je da će prozvođači imati priliku da ostvare znatno veći iznos premija nego prethodnih godina.

“Pored osnovnih direktnih plaćanja imamo proizvodno vezana plaćanja, plaćanja za mlade farmere. Uveli smo nove šeme plaćanja u biljnoj proizvodnji i značajno povećali sredstva za ovu namjenu. Osnovna plaćanja su povećana sa 250 na 270 eura po hektaru. Uvedena su dodatna plaćanja za zasnivanje proizodnje na prethodno nekorištenom zemljištu u iznosu od 400 eura po hektaru. Tako će premija za svaki novoobrađeni hektar iznositi 670 eura po hektaru”, rekao je ministar.

Agrobudžetom predviđen je i podrška za proizvođače vina što uključuje restruikturiranje sredstava namijenjenih registrovanim prouzvođačma vina i za promociju vina.

“Naš cilj je proširenje uzgoja vinove loze, reanimacija napuštenih vinograda, prilagođavanje vinskih asortimenata razvojnim trendovima, pospjeašivanje međusobne saradnje vinara, i širenje vinarske kulture u Crnoj Gori”, kazao je Joković.

Istakao je da će sistem kontrole biti na značajno višem nivou.

“Zbog kontinuiranih zloupotreba, a u cilju zaštite proizvođača vršićemo inespkcijski nadzor u sto odsto slučaja sa ciljem da sredstva dođu u ruke onima kojima su namijenjena”, kazao je ministar.

Za ribarstvo će biti idzvojeno preko pet miliona eura. Milion eura sredstva predviđeno je za grantove za nabavku ribarskih plovila i opreme za plovila, dok će za grantove za vez ribarskih plovila biti opredijeljeno 2,5 miliona eura.

Joković je na pitanje novinara odgovorio da su agrobudžetom obuhvaćeni malinari koji danas protestuju zbog punih hladnjača koje nisu uspjeli da prodaju. On je kazao da je sa ministrima drugih zemalja pregovarao o otkupu malina.

“Moram da naglasim da ministarstvo ne snosi odgovornost za cijenu koju su sami otkupljivači odredili”, kazao je Joković.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *