Dok se kombinati u okruženju gase, KAP se drži čvrsto i izvozi 180 miliona

Dodajte komentar

Prije nekoliko dana slovenačka kompanija Talum, jedan od deset najvećih svjetskih proizvođača primarnog aluminijuma najavila je prekid proizvodnje primarnog aluminijuma u aprilu, pošto su visoke cijene struje učinile njenu proizvodnju neisplativom, javila su slovenačka glasila. Visoke cijene energenata izazvale su zabrinjavajuće visoku inflaciju u Sloveniji, tokom protekle godine. U februaru je godišnja inflacija dostigla 9,3 odsto, prema podacima državnog Zavoda za statistiku.

Vijest iz Slovenije i kriza industrije aluminijuma i izvan granica regiona bacaju još pozitivnije svjetlo na poteze crnogorske kompanije Uniprom koja je, očigledno dobrim odlukama, uspjela da očuva podgorički KAP i da izvozom od 180 miliona u 2022. godini, iz dvije fabrike KAP-a, ostane jedan od najvećih crnogorskih izvoznika.

U trenutku kada je zamrla gotovo svaka pozitivna ekonomska priča u Crnoj Gori, kad se najavljene investicije teške stotinama miliona jedna za drugom pokazuju kao bajke za lakovjerne, Uniprom je prije desetak dana obznanio ulaganje u sektoru aluminijumske industrije vrijedno 15 miliona eura.

Da podsjetimo javnost, ova kompanije najavila je izgradnju nove fabrike, koja će biti građena u skladu sa najvišim ekološkim standardima i uz korišćenje LNG (tečnog prirodnog gasa). Ova fabrika proizvodiće 30.000 tona žice godišnje, a u njoj će egzistenciju obezbjeđivati 70-ak porodica.

Otvaranjem nove fabrike, kompanija Uniprom povećaće izvoz na oko 350 miliona godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *