Airbnb otpustio 30 odsto zaposlenih

Dodajte komentar

Kompanija za iznajmljivanje domova Airbnb saopštila je da je otpustila 30 odsto svog osoblja prošle nedjelje. Ukidanje radnih mjesta zahvatilo je 0,4 procenta ukupne radne snage te firme, od 6.800.

Menadžer za odnose sa javnošću istakao je da su postali efikasniji i fokusiraniji tokom posljednje tri godine, i najavio povećanje broja zaposlenih ove godine. Dodao je da je Airbnb donio „tešku odluku o reorganizaciji i smanjenju veličine tima za zapošljavanje“, prenosi SEEbiz pozivajući se na Bloomberg.

Iz Airbnb-a su naglasili da to nije pokazatelj sve većeg broja otpuštanja. Za razliku od prošlogodišnjeg rasta od 11 odsto, kompanija je predvidjela rast broja zaposlenih od dva do četiri procenta u 2023. godini. Airbnb takođe planira da proširi svoj ukupni broj zaposlenih ove godine.

Dok su mnogi njeni konkurenti smanjili svoje projekcije rasta zbog povećanih stopa zaduživanja i usporavanja cijele industrije, Airbnb je jedna od rijetkih IT firmi koja je izbjegla velika otpuštanja. U međuvremenu, kako je potražnja za putovanjima porasla nakon pandemije korojna virusa, turistička industrija uglavnom je ostala otporna.

Prošlog mjeseca Airbnb je objavio svoju prvu godišnju dobit, sa skokom prihoda u poslednja tri mjeseca 2022. godine, kako su se rezervacije putovanja oporavile. Takođe, u zadnjem kvartalu prošle godine ostvarila je dobit od 319 miliona dolara uz prihod od gotovo dvije milijarde dolara.

Prema podacima korporacije sa sjedištem u San Francisku, prošlu godinu su završili s neto prihodom od 1,9 milijardi dolara, za razliku od deficita od 352 miliona dolara prethodne godine.

Tokom pandemije Airbnb je otpustio 25 odsto svoje radne snage, ili oko 1.900 zaposlenih. Odluka je donesena nakon što su operacije glavne kompanije za iznajmljivanje praktično prestale zbog globalnih ograničenja izazvanih pandemijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *