Zašto još uvjek nismo svi bogati?

Dodajte komentar

Da li želite da saznate kako da zaradite na berzi? A posebno, želite li da saznate šta će vam dati prednost nad svima ostalima? Mislim da želite, a nisam prva koja piše o finansijama i da tako misli.

Čitam predivnu knjigu pod nazivom “Invested: How Three Centuries of Stock Market Advice Reshaped Our Money, Markets, and Mind”, veličanstven proizvod truda pet posvećenih akademika koji pokriva čitavih 300 godina savjeta za investicije. Kada se sve to sabere, svodi se na veliki broj knjiga. Ali, preletite pogledom preko sadržaja par njih i vidjećete da se ispod različitih naslova uglavnom nalaze isti, dobri savjeti, oni koje treba da poslušamo i danas, a koje je trebalo slušati i u 18. vijeku.

Ovaj žanr je uveo Thomas Mortimer 1761. godine, sa svojim “pionirskim” vodičem za berzu, “Every Man His Own Broker”, koji se zasnivao na popularnoj ideji da su stručnjaci prilično precijenjeni. Nakon vodiča “Every Man His Own Broker” uslijedile su popularne publikacije kao što su “Every Man His Own Doctor” i “Every Man His Own Lawyer”. Odziv čitaoca je bio izuzetan, knjiga je postala hit “koji je doživio pet izdanja za nešto više od 12 mjeseci”, navodi Invested.

Mortimerov uspjeh u objašnjenju onoga što je bilo očigledno tržište (ko ne bi hteo da zna kako da se obogati?) ohrabrio je niz sličnih publikacija. “Epitome of the Stocks and Public Funds”, knjiga Thomasa Fortunea, prvi put je objavljena 1796. godine, a doživjela je 17 izdanja do 1856. godine. Početkom 19. vijeka, procvat akcionarskih društava stvorio je potpuno novo polje za pisce koji pišu o finansijama, a brošure sa savjetima o akcijama rudarskih i želejzničkih kompanija, pojavile su se u impresivnom broju u SAD i Velikoj Britaniji, dok knjiga “A Short Sure Guide to Railway Speculation”, predstavlja klasik ovog žanra.

Zatim je količina ovih publikacija prevazišla očekivanja, a sada ih ima na desetine hiljada. Ali ono što Invested jasno pokazuje je da se žanr samo malo promijenio. Otkada je Moses Smith napisao “Plain Truths About Stock Speculation”, 1887. godine, a Burton G. Malkiel “A Random Walk Down Wall Street” 1973. godine, i Jim Cramer Mad “Money: Watch TV, Get Rich 2006. godine”, i “Don’t Panic: How to Manage Your Finances and Financial Anxieties During and After the Coronavirus” 2020. godine, osnovna poruka je ostala ista. Nauka i predvidljivost se kriju iza tržišta. Redovno možete da ih pobijedite. Poštujte pravila i sve će biti prosto kao pasulj. Depositphotos

Dakle, koja pravila možemo izvući iz ovih 300 godina? Šta je izdržalo ispit vremena?

Kada su kamatne stope visoke, berze su vam potrebne u manjoj mjeri nego onda kada su niske. Zanimljiva dinamika je povećanje broja knjiga savjetodavnog sadržaja onda kada su prihodi niski i kada investitori osjećaju da su im depoziti uskraćeni. Sjetite se kasnih 1800-ih i ranih 1900-ih, kada je Henry Hess, novinar koji izvještava o finansijama, istakao da njegovi čitaoci nisu imali drugi izbor nego da “bezbjedno upravljaju svojim finansijama između Scile niskog profita i Haribde velikog rizika”. Sjetite se, naravno, i prethodne decenije.

Ne pravite visoke troškove. Od prvog dana, Mortimer je upozoravao da ne samo da je nemoguće da “broker pruži bilo kom gospodinu iskren i nepristrasan savjet”, već da će njihove provizije pojesti svaki potencijalni prinos. On je zaključio da bi zaobilaženje brokera “uštedjelo javnosti pola miliona godišnje”. Danas se ovaj savjet pojavljuje u stotinama knjiga o pasivnom investiranju, uz knjigu “Little Book of Common Sense”, autora Johna Boglea, koja je obavezna lektira na ovu temu.

Tražite vrijednost. Wiliam Fairman, autor knjige “The Stocks Examined and Compared” iz 1795. godine, žarko je želio da njegovi čitaoci obave “prave kupovine”, a “The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing”, upravo je to.

Diverzifikujte. Beetonova knjiga “Guide to Investing Money” iz 1870. godine, jasno je prenijela da investitori koji kupuju obveznice treba da podijele svoja sredstva na turske, italijanske, španske, egipatske i argentinske zajmove (!) umjesto da im u fokusu bude samo jedan. Harry M. Markowitz je modernizovao ideju u svom klasiku “Portfolio Selection: Efficient Diversification of Investments”.

Konačno, razmišljajte dugoročno i držite emocije pod kontrolom. Na ovaj način Malkiel sažima svih 300 godina pisanja o ovoj temi: “Nije teško zaraditi novac na tržištu. Ono što je teško je primamljivo iskušenje da bacite svoj novac na kratke igre zarad brzog bogaćenja. To je očigledna lekcija, ali često je ignorisana.”

Ali postavlja se sljedeće pitanje, pored toliko objavljenih knjiga na ovu temu i pošto sve izgleda tako jednostavno, zašto nismo svi bogati?

Možete se takođe zapitati zašto nismo svi osnovali uspješan biznis ili zašto nismo svi tako divno mršavi. Odgovor je uredno dat u naslovu knjige o investiranju Richarda Oldfielda, “Simple But Not Easy”.

Knjige o preduzetništvu, mršavljenju i investiranju govore jednostavne istine. Važno je da počnete. Promijenite vaše navike ishrane. Kupujte jeftino i prodajte skupo. Ali one ne nude magiju, ne postoje nikakva posebna pilula za to. Da bismo bili mršavi, uspješni ili bogati, moramo preći na djelo, jesti drugačije, pokrenuti posao, naučiti metod vrednovanja, a uglavnom to ne radimo. Umjesto toga, knjige o finansijama nam služe isto kao i knjige za samopomoć, više kao podsjetnik na te mogućnosti nego na bilo šta drugo. Ako pitate uspješnog izdavača finansijskih knjiga šta prodaje, ako je iskren, reći će da ne prodaje rješenja, nego “nadu”.

Dobra vijest je da ako želite da pretvorite tu nadu u stvarnost, sada je pravo vrijeme. Prije dve godine, kako tvrdi Ben Inker iz GMO-a, globalna berza je bila, uz nekoliko malih izuzetaka, toliko preskupa da je ulazak garantovao gubitak kapitala. To nije slučaj danas. Prošle godine, globalna tržišta izgubila su oko 25 odsto, što je usklađeno sa inflacijom, a postoje i mnoga područja u koja bezbjedno možete investirati ako imate srednjoročni cilj, uz Japan, tržišta u razvoju i Veliku Britaniju, koji su bolji od svih kada je u pitanju procjenjivanje vrijednosti.

Zato, pratite osnovne instrukcije iz samo jedne od mnogih knjiga o investiranju koje imate na polici, i iako možete pratiti ovo tržište u većoj mjeri nego što na njemu pobjeđujete, barem ćete napraviti početak. I nećete morati kupujete još knjiga.

Izvor: rs.bloombergadria.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *