Lagarde: Rast kamata vrlo vjerovatno, obuzdavanje inflacije prioritet

Dodajte komentar

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde najavila je danas u intervjuu spanskoj medijskoj grupi Vocento da će kamatne stope najvjerovatnije biti podignute za 50 baznih bodova kako bi se dodatno obuzdala inflacija.

Prema njenim riječima, riječ je o odluci ECB-a, koja je nagoviještena na posljednjem sastanku posvećenom monetarnoj politici, gdje su sve brojke uključene u analizu potvrdile da je povećanje kamatnih stopa vrlo vjerovatno.

“Ukupna stopa inflacije pala je posljednjih mjeseci i nastaviće da se smanjuje tokom sljedećih nekoliko mjeseci. Ali temeljna inflacija, koja isključuje energiju i hranu u eurozoni, previsoka je. Moramo nastaviti da preduzimamo potrebne mjere kako bismo vratili inflaciju na 2 posto i mi to činimo”, rekla je Lagarde.

Podsjetila je da mnogi ekonomski stručnjaci ne isključuju povećanje kamata u 2024. godini i preko četiri posto, ali ukazuje da se radi na obuzdavanju inflacije, da u tome ima pomaka, ali ima još puno posla koji se mora biti učinjeno.

“Moja glavna briga je inflacija. Ne želimo da srušimo ekonmiju, to nam nije cilj, ali želimo da ukrotimo inflaciju. Podizanje kamatnih stopa naš je glavni alat za postizanje toga jer smanjuje potražnju i smanjuje inflatorne pritiske. U ovom trenutku, privreda je otporna, zaposlenost je visoka, a nezaposlenost je na najnižem nivou u istoriji”, rekla je Christine Lagarde.

Potvrdila je da zbog inflacije trpe građani, posebno oni najugroženiji i oni koji su najviše izloženi, kao npr. penzioneri s niskim primanjima.

“Mi u EVB-u smatramo da državna podrška treba da bude usmjerena na te ranjive kategorije, ali privremeno, na određeno vrijeme. Kada se situacija popravi, kada cijene energije padnu i kada se cijene hrane stabilizuju, vlade bi trebale da povuku podršku, jer se tako građani potiču da štede energiju umjesto da je koriste kao da ništa ne košta, rekla je Lagarde.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *