Krapović: Od višestrukog značaja osnivanje državnog preduzeća koje bi organizovalo igre na sreću

Dodajte komentar
Foto: RTCG

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je da bi uspostavljanje državnog preduzeća koje bi organizovalo lutrijske igre na sreću imalo višestruki značaj za Crnu Goru, prije svega u finansijskom smislu.

On je podsjetio da je njegova stranka juče predala u skupštinsku proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

– Cilj izmjena i dopuna zakona je uspostavljanje održivog, fiskalnog, superiornog i društveno-odgovornog modela utemeljenog u uporednom pravu, modela za priređivanje i organizovanje lutrijskih igara na sreću. Predložena rješenja podrazumijevaju osnivanje privrednog društva u državnom vlasništvu koje bi imalo pravno uređen monopol u pogledu priređivanja lutrijskoih igara na sreću, ali naravno, i pravo priređivanja ostalih igara na sareću. Nekih šest godina unazad u Crnoj Gori se ne priređuju lutrijske igre na sreću. Negdje nam ta situacija ukazuje na značajne gubitke države, između ostalog kroz propuštanje mogućnosti da uberemo koncesione prihode. Prethodnu koncesiju, koja ja istekla više od šest godina, obilježile su brojne neregularnosti i kontroverze i utoliko nam je veća obaveza da kreiramo održiv model u ovom segmentu tržišta – rekao je Krapović na konferenciji za medije.

Prema njegovim riječima, predloženi model ima utemeljenje i opravdanost u velikom broju segmenata i imalo vi višestruk značaj za državu i društvo.

– Kao prvo, uspostavljanje državnog preduzeća značio bi značajan izvor prihoda državnog budžeta i izvor kreiranja značajne sume novca i sredstava za, prije svega, humanitarne aktivnosti, kao i za društveno odgovorno poslovanje. Drugo, ovo rješenje bi svakako doprinijelo većoj kontroli priređivanju igara na sreću, podizanjem regularnosti na mnogo veći nivo, izbjegavanjem zloupotreba koje smo imali u prethodnom periodu. Treće – uspostavljanje privrednog društva u državnom vlasništvu povećalo bi stepen transparentnosti u oblasti priređivanja igara na sreću što bi se odrazilo na tržište i tokove na njemu – naveo je Krapović.

Prema njegovim riječima, predloženo rješenje bi bilo na liniji uspostavljanja što potpunije i bolje zaštite potrošača i njihove pravne sigurnosti.

– Preldoženim rješenjem bi došlo do jačanja svijesti građana u socijalnim aspektima i društveno-odgovornim dimenzijama poslovanja u oblasti igara na sreću – poručio je Krapović.

Koprivica: Još jedan udarac kockarskoj mafiji

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je ovaj zakonski projekat podrazumijeva uspostavljanje državnog monopola kada je u pitanju priređivanje lutrijskih igara na sreću kako bi se stalo na put neregularnostima, povlašćenim licima i pražnjenju budežata na račun, kako je rekao, “favorita u očima nečasnih političara”.

Prema njegovim riječima, ovo je samo još jedan udarac kockarskoj mafija i nova mjera za punjenje državnog budžeta i zaštitu potrošača, ali i porodice i djeteta.

Cilj predloženih izmjena je, kako je rekao, da se djeca i porodica istrgnu iz kandži kockarske mafije i kriminalnih struktura koje su, kako je rekao, godinama bile povlašćene i da se novac vrati u državni budžet.

– Ove izmjene imaće višestruki značaj, ali će i suziti maksimalno prostor nelegalnih priređivačima igara na sreću koji su izvlačili milionske koristi na štetu države – rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, nadležni bi trebalo da se pozabave ilegalnim priređivačima igara na sreću.

– Vlasnici ilegalnih terminala bili su precizno informisani kada inspekcija kreće u kontrolu, pa su se izmještali u druge prostorije. Nakon 16 časova, razvijali su aktivnost, a inspekcija se pravila gluva jer se tada završavalo njihovo radno vrijeme. Tada je bio i najveći dio posla – kazao je Koprivica.

On tističe da su aparati za klađenje bili postavljani i u nekim igraonicama za djecu i na konferenciji je pokazao fotografije kojim potkrepljuje te tvrdenje.

– Uspostavljanje državne lutrije koja će imati pravo priređivanja igara na sreću doprinijeti obesmišljavanju svih ilegalnih priređivača. Njima je bio cilj da ne postoji državno preduzeće, kako bi “poklopi” tržište i ostvarivali višemilionske koristi. Tome se mora stati na put – poručio je Koprivica.

On je apelovao na nadležne državne organe da sprovedu novi Zakon o sprečavanju nelegalnog poslova koji će, kako je rekao, narednih dana stupiti na snagu.

– Uz Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću predali smo i dopunu dnevnog reda kako bi se već u ponedjeljak, u skraćenom postupku jer postoje razlozi hitnosti, ovaj zakonski projekat našao na plenumu. Pozivam i Vladu da sve prijedloge o oporezivanju internet igara na sreću dostave u formi amandmana, a naš poslanički klub će ih podržati – zaključio je Koprivica.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *