Uprava za inspekcijske poslove: Poslodavci uglavnom nisu poštovali 40-časovnu radnu sedmicu

Dodajte komentar

Uprava za inspekcijske poslove apelovala je na poslodavce da poštuju Zakon o radu tako što će uskladiti radno vrijeme zaposlenih.

Iz ove institucije navode kako su protekla tri mjeseca intenzivno kontrolisali primjenu zakona u dijelu koji se odnosi na puno radno vrijeme odnosno 40 časova u radnoj sedmici.

“Poslodavaci, naročito u trgovini, glavnom nijesu poštovali navedene odredbe, zbog čega im je Inspekcija rada izricala upravne mjere i radnje – ukazivanje, prekršajni nalozi i zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka za počinjene prekršaje. Ovako efikasno djelovanje Uprave za inspekcijske poslove dovelo je do poštovanja prava zaposlenih u smislu uvođenja međusmjenskog rada i smanjenja broja časova rada u radnoj sedmici od strane pojedinih poslodavaca”, smatraju iz UIP-a.

Oni su apelovali na poslodavce da usklade radno vrijeme zaposlenih prema odredbama Zakona o radu, ako to već nisu uradili. Takođe napominju da će Inspekcija rada nastaviti pojačane kontrole poštovanja radnog vremena zaposlenih, ali i drugih prava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *