Crnogorcima najprivlačnija Italija, među putnicima dominantno dame

Dodajte komentar

Kraj pandemije značajno je uticao na popularnost grupnih putovanja, a to se najbolje vidjelo po interesovanju i broju realizovanih aranžmana. Za osmomartovska putovanja, kako je saopšteno Portalu RTCG iz turističkih agencija, vlada veliko interesovanje, najpopularnija je Italija, a među putnicima će dominantno biti dame.

Milan Koprivica iz podgoričke turističke agencije “Galileo” kazao je da je prošle godine broj realizovanih grupnih aranžmana ka inostranim destinacijama bio veliki.

“Gotovo svi aranžmani koje smo imali tokom 2022. godine su bili rasprodati. Popunjenost je bila jako velika i upravo iz razgovora koje smo imali sa putnicima, lako je bilo zaključiti da su jedva čekali otvaranje granica i vraćanje putovanjima, kao najljepšim navikama koje su stekli u godinama prije pandemije”, ističe Koprivica za Portal RTCG.

U poređenju sa 2019. godinom, koja se globalno za turizam smatra jednom od najuspješnijih godina, broj putnika, kao i broj grupa, prošle godine bio je približan.

“To se naročito odnosi na proljećne, ljetnje i jesenje aranžmane. Ono što posebno raduje, jeste činjenica da već sada imamo odlično interesovanje, za aranžmane koji će biti realizovani tokom 2023. godine, pa nema sumnje da će upravo ova godina biti u potpunosti na nivou 2019. godine, a ako ne bude nekih nepredvidjenih okolnosti, vjerovatno i nadmašiti te rezultate”, ocjenjuje on.

Koprivica dodaje i da se u Crnoj Gori sačuvala tradicija osmomartovskih putovanja.

“To je period kada naravno dominantno putuju dame, ali iz godine u godinu, imamo i sve veći broj kolektiva i sindikata, koji svoje zaposlene nagrađuju lijepim putovanjima. Ove godine zaista imamo veliko interesovanje za osmomartovske praznike, po broju grupa koje će se realizovati, možemo slobodno reći i rekokordno.”

Sagovornik Portala ističe i da je neminovno da mora doći do određenog povećanja cijena aranžmana.

“Dešavanja na globalnom nivou uticala su tako da je došlo do povećanja cijena hotelskog smještaja, kao i cijena prevoza, a to su upravo veoma važni činioci, prilikom formiranja konačne cijene jednog aranžmana. Mi se trudimo da se izborimo sa tim problemima, pa možemo konstatovati, da su za sada ta povećanja cijena naših aranžmana bila u manjoj mjeri, tako da ih putnici nijesu toliko osjetili, odnosno nijesu bila presudna prilikom donošenja odluke, da li će realizovati svoje planirano putovanje”, kaže Kopirivica.

Italija, kao i prethodnih godina, privlači najveći broj putnika iz Crne Gore za osmomartovske praznike. Koprivica naglašava i da je veliko interesovanje za Solun, kao i putovanje Ljubljana-Bled-Zagreb.

Turistički poslenici nadaju se da su kovid mjere prošlost, te da se slične procedure više neće ponavljati.

Trenutno, gotovo nijedna država u Evropi ne propisuje posebne kovid mjere za turiste i to je činjenica koja značajno olakšava realizaciju i planiranje putovanja, zaključuje Koprivica.

RTCG

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *