SAD traže podršku za sankcije Kini

Dodajte komentar

SAD su navodno pokrenule preliminarne razgovore sa savezničkim zemljama tražeći od njih podršku za uvođenje novih sankcija Kini, ukoliko Peking bude pružio vojnu podršku Rusiji za rat u Ukrajini.

Konsultacije su usmjerene na prikupljanje podrške zemalja G7, kako bi se koordinisala sva moguća ograničenja, navodi nekoliko nezavisnih neimenovanih američkih diplomatskih izvora, prenosi Reuters. Za sada nije poznato koju vrstu sankcija bi mogao da predloži Vašington, a američko Ministarstvo finansija nije se oglasilo povodom ovih navoda.

Vašington i njegovi saveznici tvrdili su više puta posljednjih nedjelja da Kina razmatra isporuke oružja Rusiji, što je Peking demantovao. Ukrajinski zvaničnici naveli su da nemaju saznanja da Kina namjerava da isporučuje oružje Rusima, a SAD do sada nisu pružile dokaze za svoje tvrdnje.

Prvi koraci američke administracije u suprotstavljanju navodnoj oružanoj podršci Kine Rusiji uključivali su neformalni kontakt na diplomatskom nivou, naveli su izvori upoznati sa ovim pitanjem. Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony Blinken) je zatim upozorio visokog kineskog diplomatu Vang Jia na marginama Bezbjednosne konferencije u Minhenu na posledice takvog poteza.

Izvori navode da američki zvaničnici postavljaju osnovu za potencijalnu akciju protiv Pekinga sa osnovnom grupom zemalja koje su najviše podržale sankcije protiv Rusije. Prema navodima neimenovanog diplomate iz jedne od zemalja koje su uključene u konsultacije sa Vašingtonom, obavještajni podaci koji svedoče o navodnoj nameri Kine da isporuči oružje Rusiji veoma su oskudni, prenosi portal Biznis.rs.

Prošle nedjelje Kina je objavila mirovni plan za Ukrajinu, u vidu dokumenta od 12 tačaka u kojem poziva na sveobuhvatni prekid vatre. Predlog je na Zapadu dočekan sa skepticizmom, a ni u Moskvi nije izazvao oduševljenje, budući da predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je po objavljivanju plana da se nada skorom susretu sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *