Podignuta optužnica u slučaju “Plantaže”

Dodajte komentar

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv okrivljenih: Veselina Vukotića, Đorđija Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića, Boža Mihailovića i Verice Maraš , zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje portparol SDT-a, državni tužilac Vukas Radonjić oni se sumnjiče da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u oštećenom privrednom društvu “13. Jul-Plantaže” AD, zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, pa su tako pribavili privrednom društvu “OMP-Engineering” DOO protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura, a oštećenom nanijeli imovinsku štetu.

“Naime, okrivljenima V.V., Đ.R., S.Š., D.P. i B.M., se stavlja na teret, da su, kao predsjednik i članovi odbora direktora oštećenog društva, postupali suprotno tada važećem Zakonu o privrednim društvima i Statutu oštećenog, a okrivljenoj V.M., da je, kao izvršni direktor oštećenog, postupala suprotno tada važećem Zakonu o privrednim društvima, jer se prilikom donošenja odluka i u upravljanju poslovanjem društva, a okrivljena prilikom izvršavanja odluka, nijesu pridržavali načela savjesnosti i postupali sa pažnjom dobrog privrednika, u razumnom uvjerenju da djeluju u najboljem interesu društva, niti su postupali savjesno i radili u korist društva kao cjeline, sa dužnom pažnjom i uz primjenu pravila struke prilikom odlučivanja”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su okrivljeni Vukotić, Rajković, Šahman, Perović i Maraš., optuženi da su, prilikom razmatranja i odlučivanja o predlogu za poravnanje privrednog društva “OMP Engineering”, sa kojim Plantaže vode parnicu pred Privrednim sudom, radi raskida Ugovora o osnivanju zajedničke fabrike za proizvodnju briketa “PLANT-OMP” DOO Podgorica i naknade štete i izgubljene dobiti, a u kojoj su svi izvedeni pisani i personalni dokazi u korist oštećenog, naročito poljoprivredno, mašinsko i finansijsko vještačenje, donijeli zaključke da se parnica rješava poravnanjem i odluku da se privrednom društvu “OMP Engineering”, “u svojinu prenese zemljište u površini od oko 37.000 metara kvadratnih, koje predstavlja dio zemljišta obuhvaćenog LSL “Skladišno-poslovna zona Donji Kokoti i isplati novčani iznos u visini od 350.000,00 eura”.

“A prethodno su svjesno i namjerno propustili da odluče da se pribavi mišljenje advokatske kancelarije koja je zastupala oštećeno društvo u parnici i da se utvrdi tržišna vrijednost zemljišta koje oštećeno društvo prenosi u svojinu “OMP Engineering-a”.

Maraš je optužena da je izvršila očigledno štetnu odluku okrivljenih.

“Jer je, kod notarke, sa ovlašćenim zastupnikom “OMP Engineering-a”, zaključila očigledno štetni Ugovor o poravnanju, po kojem je oštećeno privredno društvo dužno da plati privrednom društvu ‘OMP Engineering’ iznos od 350.000,00 eura i prenese pravo svojine na 37.000 m2 poljoprivrednog zemljišta različitih kategorizacija, obuhvaćenog LSL ‘Skladišno-poslovna zona Donji Kokoti, iako se radi o građevinskom zemljištu, tržišne vrijednosti 1.295.000,00 eura, odnosno da ukupno 1.645.000,00 eura svoje imovine, dok je ‘OMP Engineering’ dužan da prenese na oštećeno društvo svoj udio od 50 odsto vlasništva u zajednički osnovanom privrednom društvu ‘Plant-OMP’ DOO, za koji je, u očigledno štetnom Ugovoru o poravnanju, navedeno da njegova vrijednost i prodajna cijena iznose 1.398.474.47 eura, iako je ukupna imovina zajedničkog društva iznosila 1.062.537,00 eura, a ukupne obaveze 4.084.735,00 eura, pa nije postojala ekonomska opravdanost za otkup udjela po toj cijeni, jer je oštećeno društvo, Ugovorom o poravnanju, sebi ustanovilo obavezu u ukupnom iznosu od 5.483,209.47 eura (zbir ugovorene prodajne cijene udjela i obaveza zajedničkog društva), a stvarno još i veću, u iznosu od 5.729.735,00 eura (zbir stvarne vrijednosti imovine koju oštećeno društvo daje i obaveza zajedničkog društva)”.

U saopštenju Radonjića se navodi da usljed djelimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu “OMP Engineering” je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384.672,40 eura, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju koje je predmet optužnice je zakonom propisana kazna zatvora od dvije do deset godina, prenose Vijesti.me.

“Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu državnog tužioca, a u skladu sa Zakonom o oduzimanji imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, preduzima mjere i radnje za otkrivanje i identifikovanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kako bi se protiv okrivljenih eventualno pokrenula finansijska istraga. Posebno ističem da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti, i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenih i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti”, zaključuju se u saopštenju koje potpisuje Radonjić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *