Deripaska: Rusija ostaje bez novca 2024. godine

Dodajte komentar

Milijarder Oleg Deripaska rekao je u četvrtak da bi Rusija mogla da ostane bez novca 2024. godine i da su joj neophodne investicije „prijateljskih“ zemalja da bi prevazišla ekonomske sankcije. „Već sljedeće godine neće biti novca“, rekao je Deripaska na ekonomskom forumu u Krasnojarsku u Sibiru.

Prema njegovim riječima Rusiji su potrebni strani investitori, jer su sredstva sada „na izmaku“, a prazna kasa već je uzdrmala Rusiju, prenosi Bloomberg. Podsjetimo, Deripaska je aluminijumski magnat, osnivač kompanije United Co, Rusal International PJSC, najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma izvan Kine. On se od 2018. nalazi pod američkim, a od prošle godine i evropskim sankcijama.

Ruski tajkun pozvao je vladu da prestane da se miješa u posao, a umjesto toga da stvori predvidivo poslovno okruženje zasnovano na vladavini zakona, kako bi se privukli strani investitori u rusku ekonomiju pogođenu sankcijama. „Sve vrijeme me brine što su država i biznis stalno jedno protiv drugog“, rekao je Deripaska.

On je upitao zašto su državi potrebna „dva tužioca i četiri inspektora za svakog preduzetnika?“, prenosi Reuters. Deripaska je naveo da izgradnja „državnog kapitalizma nije opcija“, kao i da „Rusija treba da nastavi da razvija tržišnu ekonomiju“.

Ruski tajkun je ocijenio da uprkos sankcijama mnogih najvećih svjetskih ekonomija, Rusija i dalje zadržava pristup tržištima sa populacijom od 4,5 milijardi ljudi, koja čine 30.000 milijardi dolara globalnog BDP-a. „Mislili smo da smo evropska zemlja. Sada, u narednih 25 godina više ćemo razmišljati o našoj azijskoj prošlosti“, kazao je Deripaska, prenosi Biznis.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *