Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali, prinosi na obveznice i dalje rastu

Dodajte komentar

Američko tržište i na početku marta pokazuje nesigurnosti kojoj smo svjedočili posljednjih sedmica.

S&P 500 pao je prvog dana marta, dok su se trgovci borili da se oporave nakon gubitničkog mjeseca, a prinosi na obveznice nastavili su rasti. Indeks širokog tržišta pao je 0,47% na 3.951,39, dok je Nasdaq Composite izgubio 0,66% i zatvorio na 11.379,48. Dow Jones Industrial Average završio je dan malo preko nule, na 32.661,84 bodova.

Ovi potezi uslijedili su nakon što su prinosi na obveznice produžili svoje dobitke u februaru, pri čemu je referentni prinos na 10-godišnje obveznice nakratko premašio 4% po prvi put od novembra. Prinos jednogodišnje državne obveznice porastao je iznad 5%.

Predsjednik Federalnih rezervi Minneapolisa Neel Kashkari rekao je u srijedu da je “otvoren za mogućnosti” većeg povećanja kamata na ovomjesečnom sastanku o monetarnoj politici, “bilo da se radi o 25 ili 50 baznih bodova”, ali još nije donio odluku.

Raspoloženje na berzama u početku je dobilo podsticaj nakon objavljivanja mnogo jačih od očekivanih podataka iz Kine. Državni zavod za statistiku zemlje rekao je da je njegov službeni proizvodni PMI porastao na 52,6 u februaru – što je rekord koji nije viđen od aprila 2012.

Američke firme podijelile su rekordno visoke dividende prošle godine, ali očekuje se da će više kamatne stope nastaviti da usporavaju rast dividendi tokom 2023, prema najnovijem Janus Henderson Global Dividend Indexu.

Dividende su porasle na 574,2 milijarde dolara, što je povećanje od 7,6%, u 2022. Proizvođači nafte činili su trećinu ovog rasta, dok su finansije činile drugu trećinu, prema bilješci Janusa Hendersona od srijede. Američke naftne kompanije zabilježile su skokovite novčane tokove prošle godine zbog visokih cijena energije. Finansijski divovi Wells Fargo, Morgan Stanley i Blackstone najviše su pridonijeli rastu, stoji u bilješci.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *