Kamatne stope će rasti, korporativni profiti u opasnosti

Dodajte komentar

Ponavljaju li ulagači na berzi grešku procjenjivanja koliko će agresivno Fed podići kamatne stope? Neke projekcije sada sugerišu da bi se Fed mogao zaustaviti na stopi od samo 6,0%.

Bank of America napominje da će snažna potrošačka potražnja i ograničeno tržište rada (podaci za februar u SAD-u biće objavljeni u petak) nastaviti uzrokovati inflatorne pritiske, što će prisiliti američku centtalnu banku da nastavi s pooštravanjem monetarne politike.

Prema Bank of America, vrhunac ciklusa mogao bi biti na gotovo šest posto, što bi, međutim, smanjilo agregatnu potražnju i vratilo inflaciju u željeni raspon. Terminski ugovori pokazuju da tržište trenutno očekuje vrhunac kamatnih stopa od 5,4 posto u septembru. Gotovo je 100% sigurno da će Fed ponovno podići kamatne stope (vjerovatno za 25 baznih bodova) na sastanku u martu (21.-22. marta).

Kamatne stope u SAD-u bile su na šest posto (i više) posljednji put između marta  2000. i januara 2001., kada je Fed, suočen s bumom dionica (a potom i zbog terorističkog napada), iz temelja promijenio politiku a snižene kamatne stope u 2001. sa 6,0 pale su na 1,75 posto. BoFA takođe predviđa da će američka ekonomija biti u recesiji do trećeg kvartala 2023. godine.

“Ako se to dogodi, profiti kompanija će naglo pasti, ali čak i ako izbjegnemo recesiju, ova godina će biti vrlo izazovna za kompanije i to će se znati po dobiti”, napisala je početkom nedjelje banka JPMorgan.

Kao što je poznato, situacija na finansijskim tržištima prošle se godine iz temelja promijenila, odjednom je nakon razdoblja ultralabave monetarne politike zbog inflacije uslijedilo razdoblje brzog stezanja kaiša, nakon čega je uslijedio popriličan šok na tržištu dionica, a posebno obveznica.

Fed prati i Evropska centralna banka, na idućoj sjednici (16. marta) očekuje se da će podići ključnu kamatnu stopu kod ECB-a za 0,5 procenata  na 3,0 posto.

Poslovnim bankama to odgovara, a i slovenački bankarski sektor zbog toga bilježi snažan rast dobiti. Logika je jednostavna: banke imaju gotovo 26 milijardi eura depozita slovenačkih štediša (velika većina, oko 85 posto, u bankama, to su depoziti po viđenju), a taj novac mogu posuđivati uz sve veće kamate, ili ” parkirajte ga kod ECB-a po kamatnoj stopi od 2,50 posto.

Autor: Marko Majić

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *