INFOGRAFIKA: Najskuplji i najjeftiniji gradovi za život

Dodajte komentar

Postoje mnoge prednosti života u jednom kultnom gradu poput Njujorka ili Singapura, ali te pogodnosti i ekskluzivnost mogu biti skupi.

Gradovi postaju skupi zbog niza faktora, kao što su velika potražnja za stambenim jedinicama, koncentracija firmi koje visoko plaćaju zaposlene, te visok životni standard. Pored toga, faktori kao što su porezi, troškovi transporta i dostupnost robe i usluga takođe mogu doprinijeti ukupnim troškovima života u velikim gradovima.

Pred vama je infografika nastala prema podacima iz EIU-a o najskupljim i najjeftinijim gradovima za život na svijetu. Da bi napravio listu, EIU ispituje kretanje više od 400 cijena za 200 proizvoda i usluga u 172 grada, istražujući razne kompanije kako bi pratio fluktuacije tokom prošle godine.

Inflacija + jaka valuta = skupi gradovi

Ako živite u gradu u kojem je mnogim stanovnicima izazov da imaju krov nad glavom, hranu na tanjirima i spoje kraj s krajem – živite u skupom gradu.

Ali ako je aktuelna inflacija povezana još i sa jakom nacionalnom valutom, možda ćete živeti u jednom od najskupljih gradova na svetu.

Pozicija Grad Zemlja Indeks
1 Singapur Singapur 100
1 Njujork SAD 100
3 Tel Aviv Izrael 99
4 Hong Kong Hong Kong 98
4 Los Anđeles SAD 98
6 Cirih Švajcarska 94
7 Ženeva Švajcarska 91
8 San Francisko SAD 85
9 Pariz Francuska 84
10 Kopenhagen Danska 83

Singapur i Njujork su izjednačeni na prvom mjestu među najskupljim gradovima na svijetu u 2022, potiskujući izraelski Tel Aviv sa vrha liste u 2021, na treće mjesto u prošloj godini. Oba grada su imala visoku inflaciju i jaku valutu. Iznenađujuće, ovo je prvi put da je „Velika jabuka“ na vrhu liste.

Grad sa jednim od najskupljih tržišta nekretnina u svijetu, Hong Kong, zauzeo je četvrto mjesto na ovoj listi, a slijede Los Anđeles, koji je napredovao sa devetog mjesta iz 2021. godine.

Siromašna ekonomija = jeftiniji gradovi

Azija i dalje dominira na listi najjeftinijih gradova na svijetu, a slijede je djelovi Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka. Iako pristupačnost za život zvuči na prvi pogled, biti na dnu ljestvice nije nužno željena pozicija.

Iako su troškovi života u nekim gradovima ovih zemalja niski, to je posljedica slabe valute, loše ekonomije i, u mnogim slučajevima, političkih i ekonomskih previranja.

Pozicija Grad Zemlja Indeks
161 Kolombo Šri Lanka 38
161 Bangalor Indija 38
161 Alžir Alžir 38
164 Čenaj Indija 37
165 Ahmedabad Indija 35
166 Almati Kazahstan 34
167 Harači Pakistan 32
168 Taškent Uzbekistan 31
169 Tunis Tunis 30
170 Teheran Iran 23
171 Tripoli Libija 22
172 Dasmask Sirija 11

Desetogodišnji sukob u Siriji oslabio je sirijsku funtu, doveo do spiralne inflacije i nestašice goriva i dodatno urušio njenu ekonomiju. Nije iznenađenje da je njegov glavni grad Damask zadržao svoju poziciju najjeftinijeg grada na svijetu.

Tripoli i Teheran, glavni gradovi Libije i Irana, su sljedeći na ovoj listi, što odražava njihove oslabljene ekonomije.

U međuvremenu, sedam gradova u Aziji sa zajedničkim imeniteljem – disbalansa među visokim prihodima i niskim platama – dominiraju na listi najjeftinijih gradova na svijetu. To uključuje tri indijska grada, zatim Taškent u Uzbekistanu, Almati u Kazahstanu, najnaseljeniji pakistanski grad Harači i glavni grad Šri Lanke – Kolombo.

VisualCapitalist/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *