Azijska tržišta: Prekinut pozitivan niz

Dodajte komentar

Uspon azijskih indeksa u četvrtak je posustao, pod pritiskom pada kineskih dionica i viših prinosa u SAD-u zbog straha da će Federalne rezerve nastaviti podizati kamatne stope kako bi se borile protiv ljepljive inflacije.

MSCI Asia Pacific Index izgubio je 0,4%, poništivši dio dobitka od 2,1% u prethodnoj sesiji – što je najbolji dan indeksa u dva mjeseca. Japanski Nikkei (.N225) bio je uglavnom nepromijenjen.

Hongkonški Hang Seng indeks (.HSI) povukao se za 0,8%, nakon što je u srijedu zabilježio najveći dnevni porast u gotovo tri mjeseca kada je skočio za 4,2% zahvaljujući neočekivano snažnim očitanjima kineskih PMI istraživanja.

Entuzijazam ulagača donekle je oslabio zbog ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon što je Peking u decembru ukinuo svoje stroge kontrole COVID-19, dok analitičari traže više dokaza za procjenu tempa ekonomskog oporavka.

Kineski godišnji Kongres partije mogao bi da da više poticajnih tragova ovog vikenda, kako bi se postavili ekonomski ciljevi i izabrali novi visoki ekonomski zvaničnici.

Evropska tržišta vjerovatno će otvoriti na istom nivou, s uglavnom nepromijenjenim panregionalnim terminskim ugovorima Euro Stoxx 50, zbog opreza uoči objave evropskih podataka o inflaciji za februar.

Medijana predviđanja za godišnju stopu je 8,2%, ali rizici i dalje postoje nakon iznenađenja iz Francuske, Španije i Njemačke.

SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *