“Univerzal Monte” traži od države pet miliona eura, zaštitnik tvrdi da je tužba neosnovana

Dodajte komentar

Pred Privrednim sudom juče je započet spor u kojem kompanija Univerzal Monte traži da joj država isplati 4,84 miliona eura na osnovu sporazumnog raskida ugovora o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT aranžman) puta Meljine Petijevići.

Ova kompanija, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, izgradila je 2008. godine put Meljine Petijevići po aranžmanu na osnovu kog je trebalo da ga koristi 20 godina i vrati u vlasništvo Opštine Herceg Novi, ali je ovaj ugovor raskinut 7. maja 2021.godine za vrijeme Vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Raskid ugovora, kojim je na toj dionici ukinuta putarina, potpisali su u ime države tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, a u ime Opštine Herceg Novi predsjednik te lokalne uprave Stevan Katić.

U tužbi se navodi da se Ministarstvo finansija obavezalo da firmi “Univerzal Monte isplati najkasnije do 31. januara 2022. godine četiri miliona, dok su obaveze te kompanije bile da o svom trošku završi započetu sanaciju puta od oko 6,8 kilometara puta na Kotobilju, kao i da preda raspoloživu dokumentaciju za put.

Dalje se dodaje da je Univerzal Monte svoje obaveze ispunio što je zapisnički konstatovano,dok država to nije uradila pored dvije pismene opomene do podnošenje tužbe.

Tužbom se na ime glavnog potraživanja zahtijeva isplata četiri miliona i 840 hiljada na ime PDV-a od 21 odsto, kao i isplata zatezne kamate od 1. februara 2022. godine.

U odgovoru na tužbu koji potpisuje zamjenica imovinsko-pravnih interesa države Slavica Laković u cjelosti se osporavaju zahtjevi i ističe da se na bazi dostavljenijh dokaza ne može utvrditi njihova osnovanost i predlaže da sud odbije zahtjev kao neosnovan uz naknadu troškova postupka.

Advokat Univerzal Monte Mladen Ivanović na jučerašnjem pripremnom ročištu naveo je da u odgovoru na tužbu nisu iznijeti dokazi kojim bi se osporila visina zahtjeva.

Laković je od suda tražila da vještak građevinske struke utvrdi obim, kvalitet i visinu izvedenih radova kompanije Univerzal Monte na sanaciji dijela puta Meljine-Petijevići (Kotobilj). Ona je sudu i tužiocu juče priložila i obimnu dokumentaciju kojom spori osnovanost i visinu tražene isplate.

Sudija Vladimir Bulatović donio je rješenje kojim se odlaže pripremno ročište kako bi se upoznali sa dostavljenom dokumentacijom.

Krivokapićeva Vlada je na sjednici 6.maja 2021.godine, dan prije nego je zvanično raskinut ugovor, usvojila zaključak kojim se zadužilo Ministarstvo finansija da u budžetu za 2022.godinu predvidi četiri miliona za isplatu obaveze po osnovu raskida BOT aranžmana.

Međutim,to nije urađeno, već je na posljednjoj sjednici bivše Vlade 20. aprila 2022. donijet zaključak da se ovaj novac isplati iz tekuće budžetske rezerve.Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države je 15. aprila lani dostavio Spajiću tužbu koju je Univerzal Monte podnio Privrednom sudu.

Vlada Dritana Abazovića četiri miliona nije isplatila iz rezerve, već je umjesto toga odlučila da kompletnu dokumentaciju u vezi sporazuma o raskidu ugovora proslijedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Iz tog tužilaštva je Vijestima krajem januara potvrđeno da im je 2.novembra prošle godine od Ministarstva finansija, kojim rukovodi Aleksandar Damjanović, dostavljena dokumentacija u vezi s ovim slučajem.

U toku je izviđaj, a SDT radi donošenja odluke prati stanje parnice pred Privrednim sudom Crne Gore, između strana u sporazumu, jer ishod parnice je važan i za odluku državnog tužioca, a pribavio je i mišljenje Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore,objasnio je tada državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Inače, Vlada je ugovor prijevremeno raskinula bez saglasnosti Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), kojim je rukovodio ministar Mladen Bojanić, koje je saopštilo da ne može da preuzme upravljanje ovom dionicom.

Spajić je prilikom januarskog gostovanja u emisiji Načisto na TV Vijesti kazao da ga niko nije zvao iz Tužilaštva i da su njegova saznanja da ništa nijesu dostavili tužilaštvu, da su napravili vijest od toga, da je bila naslovnica svih medija i da je izio vuk magarca.

On je rekao da je firma Univerzal Monte bila u gubitku 4,5 miliona, da je Hamović prihvatio da bude gubitak četiri miliona i da popravi put za nekih 200300 hiljada.

Znači, definitivno bi bio u minusu i njemu je odgovaralo zato što nije imao novca da uđe u aranžman sa državom, a za državu je to bila dobra šansa da se otarasi jedne prepreke za turizam iz BiH, rekao je Spajić,dodajući da je 2021. godine bilo bitno da se privuku turisti iz regiona pošto nije bilo avio-saobraćaja i da je ovom odlukom gledao državni interes.

Dionica puta Meljine Petijevići duga je 12,5 kilometara, dio je puta Herceg Novi Trebinje i zvanično je otvorena početkom jula 2008. Izgrađena je kao javno i privatno partnerstvo, po BOT sistemu (izgradi, koristi i predaj) između Opštine Herceg Novi i beogradske firme Univerzal Holding, odnosno, preduzeća Univerzal Monte iz Herceg Novog.

Put je ustupljen investitoru na 20 godina, nakon čega je trebalo da pređe u vlasništvo Opštine.

Univerzal Monte je posljednjih pet godina konstantno prikazivao poreskim vlastima u Crnoj Gori gubitak u poslovanju. Firma je 2021. godinu završila sa akumuliranim gubitkom od tri miliona eura, dok su ukupni dugovi iznosili 11 miliona eura.
Zaštitnik države je od suda tražio da vještak građevinske struke utvrdi obim, kvalitet i visinu izvedenih radova kompanije Univerzal Monte na sanaciji dijela puta Meljine-Petijevići

Nema elemenata krivičnog djela

Direktor firme Univerzal Monte Đorđe Vlaović, koji je prisustvovao jučerašnjem ročištu, Vijestima je ranije kazao da očekuje presudu Privrednog suda u njihovu korist. On je kazao i da je povraćaj uloženih sredstava za tu kompaniju išao znatno ispod očekivanja, te da je od završetka izgradnje puta, postojao je stalni pritisak opštine Herceg Novi da se raskine bot aranžman i tako eliminiše putarina. ’’Izgradnja puta Meljine Petijevići finansirana je sredstvima koje je ‘Univerzal Monte’ pozajmio od vlasnika firme. Prvobitno ponuđena cijena raskida bot sporazuma bila je neotplaćena glavnica tih kredita, koja je iznosila 4.602.150 eura. Time se ‘Univerzal Monte’ odrekao kamate na kredit i buduće dobiti. Na zahtjev Ministarstva finansija i Opštine Herceg Novi, cijena za raskid bot sporazuma dogovorena je na četiri miliona uz uslov da se plaćanje izvrši najkasnije do 31. 1. 2022. godine, objasnio je Vlaović.

On je naveo i da u vezi sa sporazumom o raskidu bot aranžmana ne postoje nikakvi elementi krivičnog djela ili bilo kakvog drugog prekršaja jer u suprotnom ne bi ulazili u takav posao.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *