U Ekvadoru počelo prvo suđenje jednoj kompaniji zbog trgovine robljem i eksploatacije radnika

Dodajte komentar

Teško je povjerovati da se to i dalje dešava, ali u Ekvadoru je upravo započeto prvo suđenje za trgovinu ljudima i radnu eksploataciju. Za ovo nedjelo optužena je japanska firma koja u toj zemlji proizvodi banane. Pomenuti pravni presedan vjerovatno će uticati na to da se u budućnosti manje pežorativno gleda na “banana države”.

Prvi put u svojoj istoriji Ekvador će na sud izvesti jednu kompaniju zbog trgovine ljudima. Kompanija se zove Furukawa Plantaciones i proizvodi specijalnu vrstu banana pod nazivom abaka, od koje se u pola svijeta prave novčanice.

Slučaj je izašao u javnost još 2018. godine kada je tamošnji ombudsman objavio izvještaj o radu japanske kompanije i načinu na koji ona tretira radnike. Oni su naime bili smješteni u potpuno neuslovnim objektima, nisu imali gotovo nikakva radnička prava, a povrh svega neki od njih su bili djeca i tinejdžeri kada su radili za tu kompaniju. Obmudsman je tada apelovao čak na 10 ekvadorskih ministarstava da učine nešto po tom pitanju.

No, izgleda da je jedina institucija koja se ozbiljno pozabavila time bilo tužilaštvo. Ono je protiv tri rukovodioca japanske kompanije prikupilo više od stotinu dokaza za trgovinu ljudima i ekploataciju radnika. U pitanju su radnici koji nisu imali dovoljno kvalifikacija da pronađu drugi posao pa su pristali da u nehumanim uslovima rade za pomenutu kompaniju.

Sudija Susana Sotomayor je na početku suđenja kritikovala i ekvadorske institucije jer nisu uspjele da zaštite radnike u toj zemlji i nisu vršile adekvatan nadzor nad radom japanske kompanije.

Izvor: El Pais

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *