CBCG pozvala MMF da revidira njenu transparetnost

Dodajte komentar

Misija Međunarodnog monetarnog fonda uradiće će tokom juna reviziju transparetnosti rada Centralne banke Crne Gore, i to na zahtjev crnogorske vrhovne monetarne institucije.

“Imajući u vidu težnje da svoje funkcije i politike sprovodi u skladu sa najvišim standardima i najboljim praksama, Centralna banka Crne Gore je tražila reviziju MMF-a, kako bi i na polju eksterne komunikacije – prvenstveno sa najznačajnijim međunarodnim partnerima i finansijskim institucijama – uspostavila standarde usklađene sa najboljom praksom”, istakli su iz CBCG.

Revizija kodeksa transparentnosti CBCG predstavlja analizu njenih praksi i procedura transparentnosti u odnosu na: upravljanje, politike, operacije i eksternu komunikaciju. Cilj ove revizije je implementacija najviših međunarodnih standarda transparentnosti, kao i jačanje dijaloga CBCG sa eksternom javnošću, uključujući najviše državne i međunarodne instuticije, medije i druge organizacije.

Kodeks MMF-a o transparentnosti centralnih banaka su međunarodna pravila prema kojima centralne banke mapiraju svoje aktivnosti s ciljem povećanja odgovornosti prema ključnim zainteresovanim stranama i unapređenja efikasnosti i vidljivosti  politika centralnih banaka. Zato će članovi delegacije MMF tokom misije razgovarati i sa predstavnicima Skupštine, medija, civilnog sektora, akademske zajednice i drugim zainteresovanim stranama.

“Revizijom MMF-a CBCG nastavlja politiku transparentnog odnosa prema najznačajnijim međunarodnim finansijskim institucijama. Izvještaj i rezultate revizije, koji se očekuju u posljednjem kvartalu tekuće godine, CBCG će koristiti za dalje unapređenje svojih procedura i praksi, kako bi i nivo transparentnosti u svim segmentima bio podignut na najviši nivo”, najavljuju iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *