UniCredit povećava fond za bonuse zahvaljujući odličnim rezultatima

Dodajte komentar

UniCredit namjerava da poveća svoj ukupni fond za bonuse za 2022. oko 20 odsto, nakon godine u kojoj je taj italijanski zajmodavac nadmašio očekivanja dobiti i povećao povrat dioničara, objavio je Bloomberg.

Bonusi banke odnose se sa kako na neizvršne zaposlene koji rade u podružnicama i centralama, tako i na oko 900 menadžera s odgovornostima za rizik, rekli su za Bloomberg anonimni sagovornici. UniCredit je spreman da poveća prosječni bonus i za najviše menadžere, takozvane “preuzimače materijalnog rizika”, za 22 odsto, u poređenju s prosječnim povećanjem od 20 odsto za cijelu grupu.

U posljednje dvije godine ukupna primanja neizvršnih zaposlenih koji rade u podružnicama porasla su za oko 12 odsto, s porastom od 20 odsto u zemljama srednje i istočne Evrope, kažu anonimni izvori. UniCredit je u svom strateškom planu do 2024. već trećinu od 100 miliona eura izdvojio za smanjenje jaza u platama između polova.

UniCredit bi takođe bi mogla da poveća ukupnu platu izvršnog direktora Andree Orcela između 20 i 40 odsto, prenosi Bloomberg. Dok će oni koji preuzimaju rizik dobiti u prosjeku više od svojih kolega bez menadžerskih pozicija, fond sredstava za njih biće gotovo nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu, jer je u ovoj kategoriji sada 100-tinjak bankara manje. Portparol UniCredita odbio je to da komentiriše.

Orcelova strategija pokazala se unosnom

Dionice banke porasle su čak pet posto u ponedjeljak, više od indeksa banaka iz kategorije Stoxx Europe 600.

Veći bonusi zaikružili bi godinu u kojoj je UniCredit ostvario dobit od 6,5 milijardi eura, smanjio ukupne troškove za dva odsto i povećao primanja dioničara za 40 odsto, u očitoj opravdanosti Orcelove strategije. Otkako je preuzeo rukovođenje u drugoj najvećoj italijanskoj banci prije gotovo dvije godine, Orcel je otpuštao, ukidao radna mjesta na sporednim lokacijama i pokušao da se okrene unosnijim proizvodima i ulaganjima malih iznosa.

Povećanje bi trebalo da bude jedno od najizdašnijih među evropskim bankama koje su se borile s višim troškovima i raznolikim rezultatima trgovanja tokom  nestabilne godine. Njemački Deutsche Bank razmatra malo veće bonuse za svoje trejdere, dok drastično smanjuje izdvajanja za osoblje koje pomaže u izdavanju obveznica i dionica, odražavajući snažnu razliku u uspješnosti između dva poslovanja.

UniCredit je dobio 43 odsto ove godine, u poređenju s rastom od 19 posto u 39-članom Stoxx Europe 600 Banks Indexu. Dionice su porasle za 4,3 odsto na 19 eura u 11:31 ujutro po lokalnom vremenu.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *