SAD imaju najskuplji zdravstveni sistem na svijetu (infografika)

Dodajte komentar

Potrošnja na zdravstvenu njegu po glavi stanovnika u različitim zemljama OECD-a pokazuje koliko je zdravstvena njega u SAD najskuplja je na svijetu.

Koliko je američki zdravstveni sistem skuplji od sistema drugih bogatih zemalja?

Postoje brojni načini da se odgovori na to pitanje, ali izdaci za zdravstvo po glavi stanovnika u različitim zemljama OECD-a pokazuju da su troškovi znatno veći.

Najveća svjetska potrošnja za zdravstvo po glavi stanovnika je u Sjedinjenim Državama, a Njemačka je na drugom mjestu daleko iza, kao što se vidi na grafikonu u nastavku, koji uključuje i javnu i privatnu potrošnju, kao i obvezne i dobrovoljne izdatke.

U Sjedinjenim Američkim Državama troškovi zdravstvene zaštite u 2021. mogli bi doseći prosječnih 12.318 dolara po osobi.

Ta je suma u Njemačkoj iznosila 7383 dolara, što je pad od 40%. Međutim, Sjedinjene Države zaostaju za drugim zemljama u brojnim područjima, uključujući zdravstveno osiguranje i očekivani životni vijek.

U zemljama njemačkog govornog područja, Holandiji i skandinavskim zemljama skupa zdravstvena njega je standard. Oko 5000 dolara po osobi prosječni je trošak u Francuskoj, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji i Japanu. Istočna Evropa imala je najniže troškove zdravstvene zaštite po glavi stanovnika među razvijenim zemljama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *