Odlaže se formiranje državnog preduzeća za gazdovanje šumama

Dodajte komentar

Mali drvoprerađivači sa sjevere Crne Gore tvrde da u ovoj godini neće biti ništa od ranije najavljenog formiranja jednog državnog preduzeća koje bi gazdovalo šumama i prodavalo sirovinu sa lagera. To je Portalu RTCG kazao jedan od učesnika sastanka drvoprerađivača u Privrednoj komori, koje je održan krajem prošle sedmice, i na kojem se veliki drvoprerađivači nisu ni pojavili.

„Onako kako je na sastanku rečeno, mi smo zaljučili da od toga neće biti ništa čak ni sljedeće godine, dok se, kako smo čuli, ne steknu svi zakonski uslovi za formiranje takvog preduzeća i obuku radnika. Zato se postavlja pitanje zašto je ta sjednica za usaglašavanje uslova bila uopšte i zakazana kada su već napravili tender i odvojili opet takozvane strateške od nas malih drvoprerađivača“, rekao je taj sagovornik.

On je objasnio da bi i ovogodišnja raspodjela šuma u državnom vlasništvu mogla biti unaprijed pripremljena za monopolska preduzeća koja su koncesionim načinom gazdovanja formirana u posljednjih petnaest godina, a da bi njima mogle ostati tek male i zanemarljive količine sirovine za rad.

„Dosadašnji privilegovani koncesionari nisu ni došli na sastanak, a istovremeno nam je na sastanku rečeno da je Uprava za šume već pripremila tender za male firme, koji će ih navodno preporoditi sa mizernih 10 bodova. I to daju kao prošle prošle godine selektivno, što se odmah može provjeriti, i bijednom količinom od 20 odsto lokalnog etata. To je zamajavanje javnosti“, kazao je taj sagovornik.

Mali drvoprerađivači sa sjevera zbog toga, kako kaže, upućuju poziv i resornom ministru i predsjedniku Vlade da, ako im je stalo do države Crne Gore, stopiraju manipulacije i pustošenje prirodnih bogatstava, odnosno da krenu u borbu sa šumarskom mafijom i ispitaju rad privilegovanih kompanija u poslednjih makar deset godina.

„Da li je normalno da neko ko prijavi maksimalan prihod od 30 hiljada eura, godišnje investira 350 hiljada u dva šumska kamiona, a ne koristi kredite, i da imovina njegove firme, kako se sami hvale, vrijedi od 2 do 5 miliona. Kada se provjeri koliko su platili porez na dobit za poslednjih 10 godina, a koliko stvorili, lako je zaključiti da se radi o pljački vijeka“, kaže ovaj sagovornik Portala RTCG.

Na sastanku je zatraženo i da se izvrši provjera zapošljavanja invalida kod privilegovanih preduzeća, gdje su česte zloupotrebe.

„Ja vam mogu reći da, na primjer, jedno takvo preduzeće prikazuje navodno 34 radnika koja imaju invaliditet. Taj preduzetnik prikazuje da im daje platu od po hiljadu eura. Država refundira 75 odsto, to je 750 eura. Privatnik daje tom navodnom invalidu 250 eura da se ne pojavljuje na poslu, a u džep stavlja čitavih 500 eura. Na taj način za 34 invalidna radnika na godišnjem nivou ostvaruje čistu dobit od 204 hiljade eura. Znate šta su nam odgovorili? Da nije njihov posao da to provjeravaju. To što je država toliko oštećena samo od jednog preduzeća, znači da nije važno“, kaže taj sagovornik.

Mali droprerađivači su i na ovom sastanku tražili da svi budu jednaki i da imaju jednaka prava.

„Mi samo želimo da svim malim droprerađivačima na sjeveru omogućimo da pokrenu proizvodnju i otvore nova radna mjesta, a time da se da se zaustavi iseljavanje sa sjevera“, kazao je ovaj sagovornik.

Vlada Crne Gore je ranije najavila da će nakon borbe sa građevinskom mafijom, započeti i borbu protiv takozvane šumarske mafije, i da se razmišlja o otvaranju jednog novog državnog preduzeća koje bi se bavilo sječom i vučom, i sirovinu prodavalo ravnopravno, sa lagera.

Početkom dvijehiljaditih godina tadašnje vlasti su pogasile državna preduzeća i uvela koncesioni način gazdovanja šumama. Tako su stvorena neka nova monopolska preduzeća koja su od tada ostvarivala enormnu dobit, dok su mali droprerađivači ostali bez sirovine za rad.

Mnogi smatraju da je upravo tada formirana takozvana šumarska mafija, i da su se u tom lancu našli ljudi od vrha pa sve do dna. Mali droprerađivači odavno ukazuju da takav način gazdovanja šumama nije dobar ni za njih ni za državu Crnu Goru, pa sada traže da se u borbu protiv šumarske mafije uđe radikalno, a ne sa kozmetičkim promjenama.

„Svi su oni radili šverc i izvoz građe toliko godina, ali za to nisu trpjeli posljedice jer su privilegovani. Danas ih prestavljaju uzornim firmama koje, doduše, ne rade po zakonu, ali ne mogu im ništa, jer ako krenu u kontrolu oni prijete da će da otpuste radnike i da prekinu finansiranje onih državnih službenika koji im sve to omogućavaju“, kazao je sagovornik Portala RTCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *